Comitè de Seguretat i Salut de la UAB
Comitè de Seguretat i Salut de la UAB
Exposició de motius
El Reglament de funcionament del Comitè de Seguretat i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona fou aprovat, per unanimitat, a la sessió de 3 d’octubre de 1996. Posteriorment, a les sessions de 8 d’abril i de 14 de juliol de 1997 s’aprovà, respectivament, la creació de diverses comissions de treball i la de Seguiment i Intervenció. La introducció d’aquestes modificacions al Reglament va fer-se mitjançant un canvi en el redactat de l’article 10.
El temps transcorregut des de la creació del CSS i l’aprovació tant del Reglament com de les modificacions esmentades, l’experiència assolida per aquest òrgan de participació i els canvis en l’estructura política i administrativa que la Universitat ha dut a terme, aconsellen fer una revisió acurada del contingut del Reglament que asseguri l’eficiència del CSS en allò que és competència seva: la promoció de la prevenció i de la seguretat i la salut de la comunitat universitària, i per això se n’acorda l’actualització en data 16 de desembre de 2021.
Article 1
El Comitè de Seguretat i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es constitueix d’acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (LPRL).
Article 2
Aquest reglament s’acorda entre la representació institucional i les delegades i els delegats de Prevenció (DP) que constitueixen el Comitè de Seguretat i Salut (CSS) de la UAB, a l’empara d’allò establert als articles 38 i 39 de la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals i, concretament, a l’article 38.3, el qual preveu l’adopció pel mateix CSS de les seves normes de funcionament.
Article 3
L’àmbit d’aplicació de la llei esmentada engloba, també, les administracions públiques i afecta tant el personal amb vincle laboral com el funcionari.
Article 4
El Comitè de Seguretat i Salut de la UAB és l’òrgan paritari i col·legiat de participació destinat a la consulta regular i periòdica de les actuacions de la UAB en matèria de prevenció de riscos laborals.
Article 5
Atesa l’especificitat que presenta la UAB entorn de les qüestions de seguretat i salut, la composició inicial del CSS que preveuen l’article 35.2 de l’LPRL i concordants s’estableix de la manera següent:
D’una part, les delegades i els delegats de prevenció, que representen el personal i que tenen funcions específiques en matèria de prevenció de riscos en el treball.
Són designats per i entre la representació del personal i dins de l’àmbit dels òrgans de representació. Les seves competències i facultats s’estableixen a l’article 36 de l’LPRL. El nombre de delegades i delegats de prevenció membres del CSS és de nou, amb la distribució proporcional següent:
— Cinc delegades o delegats en representació del PDI, designats de comú acord entre la Junta del PDI Funcionari i el Comitè d’Empresa del PDI.
— Dues delegades o delegats en representació de la Junta del PAS Funcionari.
— Dues delegades o delegats en representació del Comitè d’Empresa del PAS Laboral.
De l’altra part, la representació institucional, que són les nou persones següents:
— El vicerector o vicerectora, o membre de l’Equip de Govern, amb responsabilitats en matèria de prevenció, salut i seguretat, que presideix el CSS.
— El vicerector o vicerectora de Recerca.
— Una persona que representi l’àmbit de recursos humans.
— El director o directora d’Arquitectura i Logística.
— El director o directora del Servei de Seguretat i Vigilància.
— El coordinador o coordinadora dels Serveis Cientificotècnics.
— Dos membres del personal docent i investigador (un de l’àmbit de ciències o de ciències de la salut i l’altre de l’àmbit de ciències socials o d’humanitats).
— Un administrador o administradora de centre.
La representació institucional pot ser substituïda per acord de l’Equip de Govern.
Les funcions de secretari o secretària del CSS les desenvolupa el cap o la cap de l’Àrea de Prevenció i Assistència, que participa a les reunions amb veu i sense vot.
A les reunions del CSS hi poden participar, amb veu i sense vot, els delegats sindicals, els quals han de comunicar prèviament la seva voluntat d’assistir-hi a través de les seves corresponents seccions sindicals. També hi poden participar les persones responsables tècniques de prevenció no incloses en la composició anteriorment descrita, d’acord amb el que estipula l’article 38.2 de l’LPRL.
En les mateixes condicions, i a sol·licitud d’alguna de les parts del CSS, d’acord amb l’article 38.2 de l’LPRL, hi poden participar persones amb qualificació o informació especials respecte a qüestions concretes que es debatin i tècnics en prevenció aliens a la Universitat.
Article 6
Els òrgans que nomenen els membres titulars del CSS poden designar suplents.
Article 7
Les funcions del CSS són les següents:
— Participar en l’elaboració, seguiment i avaluació dels plans, programes i actuacions que, en matèria de seguretat, higiene i salut laboral, es facin en
l’àmbit de la UAB.
— Informar, si s’escau, dels aspectes relatius a la prevenció de riscos i a la salut i seguretat laboral, en matèria de planificació, organització del treball i
introducció de noves tecnologies, d’organització i desenvolupament d’activitats de protecció i prevenció i d’organització de formació en matèria preventiva, en l’àmbit de la UAB.
— Promoure iniciatives sobre procediments i accions per a la protecció efectiva de la salut i la seguretat laboral i proposar, si s’escau, la millora de les condicions o la correcció de les deficiències existents.
— Impulsar activitats formatives i d’informació relatives a la salut i la seguretat laboral en l’àmbit de la UAB.
— Conèixer i analitzar els danys produïts en la salut o en la integritat física de les persones, i en les eines, materials i equips personals, per tal de valorar-ne les causes i proposar, si s’escau, les mesures preventives escaients.
— Qualsevol altra funció que en matèria de prevenció de riscos li sigui atribuïda per la llei o pels òrgans de govern de la UAB.
Article 8
Les funcions del president o presidenta del CSS de la UAB són les següents:
— Acordar la convocatòria de les sessions i fixar l’ordre del dia.
— Dirigir les intervencions i moderar el debat vetllant perquè siguin àgils i eficaços.
— Visar les actes i certificar els acords del CSS.
— Exercir la representació del CSS davant d’altres institucions o òrgans.
— Qualsevol altra funció inherent a la condició de president o presidenta o que li delegui el CSS.
Article 9
Les funcions del secretari o secretària del CSS de la UAB són les següents:
— Efectuar la convocatòria de les sessions per ordre del president o presidenta del CSS, així com també altres comunicacions als seus membres.
— Fer les actes de cada sessió i expedir certificats dels acords adoptats.
— Custodiar la documentació relativa al CSS.
— Qualsevol altra funció inherent a la condició de secretari o secretària o que li delegui el CSS.
— Impulsar l’execució dels acords presos pel CSS.
Article 10
El CSS de la UAB s’ha de reunir en sessió ordinària com a mínim un cop cada tres mesos. També pot reunir-se en sessió extraordinària a iniciativa del president o presidenta o quan així ho sol·licitin el conjunt d’una de les representacions (social o institucional) o un terç del ple del CSS.
Per a la constitució vàlida del ple del CSS es requereix la presència, com a mínim, de la meitat més un dels seus components, inclòs el president o presidenta, o la persona que hagi delegat i del secretari o secretària.
Cadascuna de les representacions del CSS pot ser assistida per persones assessores, en funció dels assumptes a tractar en l’ordre del dia de la convocatòria corresponent i si ho sol·licita per escrit com a mínim 48 hores abans de l’inici de la sessió.
Els membres poden delegar la seva assistència sempre que ho comuniquin al secretari o secretària del CSS amb una antelació mínima de 24 hores.
La inassistència injustificada a tres sessions del CSS comporta la pèrdua automàtica de la condició de membre.
Article 11
Les convocatòries de les sessions, amb l’expressió de l’ordre del dia, s’han de trametre amb una antelació mínima de set dies naturals, excepte que per força major no sigui possible.
Es podran incloure nous punts de l’ordre del dia fins a quaranta vuit hores abans de la data de celebració de la sessió.
La informació i documentació sobre els assumptes que figurin en l’ordre del dia han d’estar a disposició dels membres, com a mínim, en els terminis esmentats als paràgrafs anteriors.
Els informes que presentin els membres del CSS sobre els punts a tractar han d’adoptar la forma escrita i han de ser breus i concisos per tal d’agilitar el funcionament de l’òrgan.
Article 12
Els acords del CSS de la UAB són adoptats per majoria dels membres assistents a la reunió.
Article 13
La Comissió de Seguiment i Intervenció del CSS té funcions executives i està formada, com a mínim, per quatre representants institucionals i quatre delegades o delegats de prevenció, un per a cada col·lectiu representat, i el cap o la cap de l’Àrea de Prevenció i Assistència.
És convocada pel president o presidenta del CSS o a sol·licitud d’una de les parts.
Es convoca sempre que la importància dels esdeveniments ho requereixi.
Article 14
Independentment de la previsió anterior, el CSS pot constituir altres comissions o grups de treball específics per abordar o fer el seguiment de problemes concrets. Aquestes comissions o grups de treball han de retre compte de les seves actuacions al ple del CSS.
Les normes de funcionament d’aquestes comissions o grups de treball són, per defecte, les mateixes que les del CSS o, eventualment, les que pugui determinar el mateix CSS en el moment de constituir-les. Si fos necessari, serà possible sol·licitar l’assistència d’altres persones alienes a la comissió o grup de treball.
Article 15
El secretari o secretària del CSS estén l’acta de cada sessió, que ha de contenir necessàriament la llista de persones assistents, l’ordre del dia, el lloc i data de celebració, els punts principals de les deliberacions i el contingut dels acords adoptats.
En l’acta hi pot figurar, a sol·licitud dels membres del CSS, el vot contrari a l’acord adoptat, l’abstenció i els motius que la justifiquen o el sentit del vot favorable.
Els membres que discrepin de l’acord majoritari poden exposar el seu criteri per mitjà de vots particulars que s’annexen al text de l’acta aprovada.
Article 16
En tot allò no previst en aquest text, són aplicables les normatives que, en l’àmbit de Catalunya, regulen la prevenció de riscos laborals i el funcionament dels òrgans col·legiats.
Aquest reglament va ser aprovat per Consell de Govern en data 28 d'abril de 2022.
Composició del Comitè de Seguretat i Salut 29/07/2022
Membres institucionals
- Presidenta i Vicerectora d'Organització
- Vigerent de Recerca subtitueix a Vicerector/a d'Investigació
- Vicegerent de l'Àmbit de Persones
- Cap d'unitat d'Arquitectura i Urbanisme, substitueix Director d'Arquitectura i Logística.
- Representant de l'àmbit de les lletres i les CCSS
- Cap d'Unitat dels Serveis Científico Tècnics
- Director de Seguretat i Vigilància
- Administradora de Ciències i Biociències
- Representant de l'àmbit de les ciències / salut
Secretària
Cap de l'Àrea de Prevenció i Assistència
Delegats de Prevenció
Representants Junta Personal Docent i Investigador
- Tres representats
Representants Comitè d'Empresa - PDI Laboral
- Dos representants
Representants Junta de PAS Funcionari
- Dos representants
Representants Comitè d'Empresa PAS-L
- Dos representants
El calendari de reunions del Comitè de Seguretat i Salut per a 2024 és el següent:
» 21 de març de 2024 (d'11.30 a 14 hores)
» 27 de juny de 2024 (d'11.30 a 14 hores)
» 26 de setembre de 2024 (d'11.30 a 14 hores)
» 12 de desembre de 2024 (d'11.30 a 14 hores)
- Acta CSS del 2n trimestre del 2024 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2024 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2023 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2023 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2023 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2023 (PDF, )
- Acta CSS del 4rt trimestre del 2022 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2022 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2022 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2022 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2021 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2021 (PDF, )
- Acta CSS extraordinari del 28 07 2021 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2021 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2021 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2020 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2020 (PDF, )
- Acta CSS extraordinari del 16 de juliol de 2020 (PDF, )
- Acta CSS del 1r i 2n trimestre del 2020 (PDF, )
- Acta CSS extraordinari del 21 de maig de 2020 (PDF, )
- Acta CSS extraordinari del 14 de maig de 2020 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2019 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2019 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2019 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2019 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2018 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2018 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2018 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2018 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2017 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2017 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2017 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2017 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2016 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2016 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2016 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2016 (PDF, )
- Acta CSS del 4r trimestre del 2015 (PDF, )
- Acta CSS del 3r trimestre del 2015 (PDF, )
- Acta CSS del 1r trimestre del 2015 (PDF, )
- Acta CSS del 2n trimestre del 2015 (PDF, )