Presentació
II Jornada: Justa-Ment
Apostant per la Justícia Restaurativa
Aula Magna Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés
C/ Santaló, 37 · Barcelona
Dijous, 2 de juny de 2022, de 16.00 h a 19.00 h
#JustaMent
Inscripció
La segona jornada "Justa-Ment: Apostant per la justícia restaurativa" sorgeix de les necessitats detectades en la primera trobada de l'any 2019 "Repensar la Justicia en Salut Mental". Aleshores es va posar de manifest la importància de donar a conèixer models de justícia capaços d’engegar processos constructius i reparadors amb persones implicades en processos judicials que pateixen problemàtiques de salut mental.
Ens referim a processos que tenen en compte l’aspecte humà i la gestió emocional abans d’arribar a la instrucció i que alhora ens demostren que no són una resposta laxa que promou la impunitat, sinó que prioritzen que les persones víctimes siguin reparades en el dany que han patit. És a dir, són processos inclusius que pretenen acompanyar les víctimes, els ofensors i la comunitat cap a una millor convivència social.
En el programa que proposem per aquesta segona edició, presentem el model que la Justícia Restaurativa promou i aplica des de fa algunes dècades, i malgrat ser lluny d’un ús generalitzat, hi ha cada vegada més professionals de la justícia que creuen que aquesta altra justícia és possible i ofereix bons resultats.
Comptarem amb les experiències professionals i personals, de persones expertes i reconegudes, que han treballat per anar implementant i donant conèixer la Justícia Restaurativa amb l’objectiu d’oferir eines, recursos i espais de referència a les persones amb problemes de salut mental que han comès un delicte, però també als professionals vinculats al món judicial per abordar adequadament aquests processos judicials.
Algunes de les preguntes que ens farem al llarg de la jornada:
Què és la Justícia Restaurativa? Quins són els pilars que fonamenten aquest model de justícia? Quan es pot portar a terme? Qui s’hi pot acollir? Com s'inicien aquests processos judicials? Com es poden dur a terme? Quins resultats hem obtingut en experiències prèvies? Per què és important incorporar la Justícia Restaurativa en delictes comesos per persones amb problemàtica de salut mental?
Dirigida a: Professionals de l’àmbit del dret, de la justícia penal i del sistema penitenciari, del treball social i l’educació social, de la mediació, de la salut mental. Famílies afectades, col·legis professionals, administració pública, personal docent i investigador de les universitats.
És necessari fer la inscripció (gratuïta fins a completar aforament).