Presentació
Presentació VI CORE Seminar
VI CORE SEMINAR
Estrès i depressió: la biologia de cada dia
14 novembre 2019
de 15 h a 20 h
Sala d'Actes de l'Hospital Germans Trias i Pujol · Badalona
#6CORESeminar
L'Organització Mundial de la Salut defineix l'estrès com les reaccions fisiològiques que preparen l'organisme per a l'acció. Davant d’una situació estressant, s’activen l’eix hipofisario-suprarenal i el sistema nerviós vegetatiu. Així, l’estrès és una resposta natural i necessària per a la supervivència.
No obstant això, quan l’estrès es dóna de manera repetitiva genera hipercortisolemia crònica. En models animals s’ha demostrat que la hipercortisolemia pot ser neurotòxica per a algunes estructures cerebrals.
Per tant, en una època tan complexa com la nostra, amb constants i intenses demandes de l’entorn, la resposta a l’estrès podria acabar afectant la nostra qualitat de vida i manifestar-se en forma de diferents patologies.
Un exemple podria ser la depressió, un trastorn afectiu d’elevada prevalença en la societat actual. L’evidència científica suggereix que l’estrès agut i crònic s’associa amb un increment de l’activitat inflamatòria i amb una intensificació dels processos atencionals focalitzats en la informació negativa. Tots dos processos són predictius de símptomes depressius.
Per tant, entendre la interrelació entre l’activitat inflamatòria i la cognició emocional en un context d’estrès, permetria optimitzar estratègies terapèutiques de la depressió.
Aprofundir en el coneixement d’ambdues patologies i com s’interrelacionen, així com en els reptes de la recerca per al seu tractament, serà l’objectiu del CORE Seminar d’aquest any. Esperem la vostra participació!
Comitè científic
- Jorge Cuevas Esteban. Hospital Germans Trias i Pujol
- Joan de Pablo. Departament de Psiquiatria. Facultat de Medicina de la UAB i Hospital Germans Trias i Pujol
- Roser Nadal. Institut de Neurociències de la UAB
- Susanna Subirà. Facultat de Psicologia de la UAB