Presentació
I Jornada: Justa-Ment
Repensem la justícia-Salut Mental
Sala d'actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE)
Carrer Ausiàs Marc, 40, Barcelona
Dijous 6 de febrer de 2020
#JustaMent
La primera Jornada "Justa-Ment: repensem la justícia - Salut Mental" sorgeix de la necessitat de crear espais de sensibilització, reflexió i debat conjunts entre els àmbits de la justícia, salut i famílies que conviuen amb joves que presenten problemes de salut mental i que han tingut en algun moment conductes o comportaments delictius.
En aquestes jornades abordarem els casos i situacions d'elevada complexitat, aquelles en què els joves presenten trastorns mentals associats amb altres patologies greus i amb necessitats complexes d'atenció social, sanitària, educativa i especialment en aquestes jornades, amb el focus posat en l'àmbit judicial.
L'objectiu de fons que marcarà la jornada és iniciar processos de canvi, consensuar possibles línies d'actuació futura, revisar el present per, des d'una mirada compartida per tots els agents implicats, poder establir reptes que ens portin tant a la prevenció com a una justícia més restaurativa que punitiva.
Si bé podem afirmar que hi ha un molt baix percentatge de persones que han tingut problemes de salut mental que hagin delinquit (encara que l'estigma pugui fer pensar el contrari), i que els delictes solen ser majorment multifactorials, sí que es pot afirmar que la prevalença dels trastorns de salut mental és fins a set vegades més gran entre la població reclusa i es calcula que fins al 40% dels presos pateix una patologia mental. Són les presons actuals els espais idonis de recuperació? Ens imaginem mesures penals alternatives? Reben suficient assessorament i suport als juristes per prendre decisions que s'ajustin a les necessitats específiques d'aquest col·lectiu? Quin paper ha de jugar el món sanitari en el procés judicial? Coneixen les famílies tots els serveis/recursos que els ofereix el sistema judicial? Per què se senten desemparades? Hi ha formes per a evitar que aquests casos d'elevada complexitat acabin judicialitzats? És viable generar un model d'atenció centrat en la persona que s'impliqui en la seva intervenció equips interdisciplinaris de les diferents administracions?
Són aquestes algunes preguntes a respondre, però sobretot respondre quins són els reptes i canvis necessaris perquè aquests joves que presenten problemàtiques d'elevada complexitat puguin exercir el seu dret a la salut, a una justícia reeducativa i a la rehabilitació i reinserció en el teixit social i familiar.
Durant les jornades comptarem amb la participació de professionals experts dels diferents àmbits implicats, així com amb veus de representants d'entitats i de la primera persona.
Jornada adreçada a: Advocats, Procuradors, jutges i fiscals, els secretaris judicials, funcionaris judicials. Directors i funcionaris de presons. Treballadors i educadors socials, Professionals de la salut mental. Col·legis professionals. Administració Pública. Famílies.
És necessari fer la inscripció (gratuïta fins a completar aforament).