CORES UAB CORE en Salut Mental

Presentació

Presentació

bannerlogos4CORESeminar

4rt Seminari de la CORE en Salut Mental

9 de Novembre del 2017
de 9h a 14.45h
Sala d'Actes. Pavelló Docent. Hospital Vall d’Hebron (Barcelona)
 
Salut Mental 4.0
Les noves tecnologies aplicades a la recerca i tractament en Salut Mental

 

El segle XXI ens va portar un nou concepte de Salut, l’anomenada Salut 2.0 que advocava per un canvi de paradigma cap a una medicina més personalitzada i que es recolzava fonamentalment en les emergents tecnologies de comunicació (smartphones, tabletes, werables). La Salut Mental no es va quedar al marge d’aquesta revolució, adoptant algunes d’aquestes noves eines com a recolzament terapèutic o com a instruments de prevenció o promoció de la salut.

En pocs anys aquest nou paradigma s’està consolidant i noves metodologies com la gestió de grans bases de dades ens han fet evolucionar fins al concepte de Salut 4.0. Al mateix temps, des de la recerca bàsica ha sorgit noves tècniques que han suposat un pas més enllà en l’estudi del cervell permetent la seva manipulació més directa, no només amb models animals sinó també amb humans.

Tenint en compte aquesta ràpida evolució, l’objectiu del CORE Seminar d’aquest any és donar cabuda a totes aquelles tècniques i tecnologies més innovadores que actualment s’estan aplicant en l’àmbit de la Salut Mental. Per això comptarem tant amb investigadors de la CORE com d’altres institucions que ens explicaran el potencial d’eines com l’optogenètica, l’estimulació cerebral profunda, el big data, la realitat virtual o l’mHealth, les quals estan permetent no només millorar el coneixement sobre el funcionament cervell i dels mecanismes subjacents de la malaltia, sinó que aporten avantatges en l’àmbit terapèutic. Les xerrades cobriran un ampli ventall de disciplines, des de la recerca bàsica en psicobiologia fins a les aplicacions en salut pública, passant per l’aproximació des de les enginyeries i la pràctica clínica.

Tant mateix, també pretenem estimular el debat sobre aquesta Salut Mental 4.0 en la que actualment estem immersos. Qüestions com l’efectivitat real d’aquestes eines, l’avaluació que se n’ha de fer, la consideració de les característiques diferencials de l’àmbit de Salut Mental a l’hora de desenvolupar i implementar eines d’mHealth o la translació real de les troballes en recerca bàsica al cap als humans seran debatudes al final de la jornada amb un grup d’experts comptant amb la participació del públic assistent.

Un cop finalitzar el CORE Seminar comptarem amb un Show Room tecnològic organitzat pel Clúster de Salut Mental de Catalunya del que us donarem detalls en breu.

El Comitè Científic