Sostenibilitat i protecció ambiental (SOSTENIPRA)
Sostenipra (Sostenibilitat i Protecció Ambiental) és un grup de recerca en el camp de l'Ecologia Industrial format per professors de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), investigadors postdoctorals i de doctorat, i tècnics, així com Inèdit Innovació, una empresa spin- off grup promoguda per Sostenipra i dedicada a facilitar l'ús, transferència, aplicació i explotació dels coneixements i capacitats de el grup.
Dins el camp multidisciplinari de l'ecologia industrial, Sostenipra té com a objectiu desenvolupar, adaptar i aplicar eines per promoure la sostenibilitat i la protecció de l'entorn amb un enfocament sistèmic de cicle de vida.
El grup de recerca està organitzat en 4 àrees principals:
Liderat per Laura Talens
Aquesta línia de recerca pretén analitzar els cicles antropogènics dels materials als sistemes socioeconòmics. Els resultats d’aquests anàlisis ajuden a identificar formes d’optimitzar l’ús dels recursos i a la reducció dels impactes ambientals relacionats, i també ajuden a entendre millor l’impacte ambiental de la vida útil de productes i serveis.
Dins de la línia de recerca, dos dels temes més rellevants són l’anàlisi de les matèries primeres i l’ecodisseny de productes elèctrics i electrònics. Comprendre la disponibilitat de matèria primera és crucial per assegurar el desenvolupament i la implementació de noves aplicacions tecnològiques, com per exemple les tecnologies d’energies renovables. L’anàlisi de matèries primeres mitjançant l’anàlisi de fluxos de materials permet quantificar els fluxos i les existències (estoc) de materials dins d’un sistema, així com definir indicadors que ajudin a supervisar el rendiment d’aquests sistemes.
Des de 2015, la Comissió Europea ha destacat la necessitat d’afavorir la reparació i el manteniment, la reutilització, la reconstrucció i el reciclatge d’equips elèctrics i electrònics, per optimitzar els cicles de materials i reduir els residus per avançar cap a una economia més circular. A ICTA-UAB, desenvolupem projectes d’ecodisseny d’equips elèctrics i electrònics per tenir una millor comprensió de la vida, el disseny arquitectònic i la composició material d’aquests productes i tecnologies properes.
Projectes
Liderat per Xavier Gabarrell
Aquesta línia de recerca sorgeix de la necessitat de donar una resposta integrada a alguns dels reptes que planteja l’Agenda Urbana 2030 amb l’objectiu d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Analitza el potencial de l’agricultura urbana i la cadena alimentària per aconseguir que les ciutats siguin més sostenibles explorant l’optimització d’aliments, energia i aigua propis de l’àrea urbana.
Sostenipra compta amb un hivernacle integrat al terrat (i-RTG) dissenyat per a l’agricultura vertical urbana (www.fertilecity.com). Aquesta és una de les poques instal·lacions del món que permet l’intercanvi d’energia, aigua i CO2 entre l’hivernacle i l’edifici. L’i-RTG inclou dos laboratoris, Agrourban Lab, cadascun d’ells de 100 m2. El primer està dedicat a la producció de tomàquets, amb un producció d’1,5 tones de tomàquets a l’any.
Projectes
Liderat per Gara Villalba
Les solucions basades en la natura (NBS), com ara les infraestructures verdes, poden fer que les ciutats siguin més resistents al canvi climàtic i siguin més sostenibles en termes de gestió de l’aigua, producció d’aliments, qualitat de l’aire, benestar i biodiversitat. Sovint es promouen diversos tipus de BNS en les agendes urbanes, sense estudis que indiquin clarament l’efectivitat de la seva contribució a la sostenibilitat. Finançat per la beca ERC Consolidator URBAG, el grup actualment estudia els impactes de cicle de vida dels recursos necessaris per a les infraestructures verdes urbanes , incloent-hi com aquestes infraestructures verdes afecten les interaccions de l’atmosfera urbana, integrant així l’avaluació del metabolisme urbà amb el modelat atmosfèric urbà.
Projectes
Liderat per Ma Rosa Rovira
El grup de recerca compta des de 2009 amb inèdit, una spin-off dedicada a facilitar l’ús, l’aplicació i l’explotació del coneixement i les capacitats en R+D de la universitat fora de l’àmbit acadèmic, ja sigui per altres institucions d’R+D, el sector productiu o la societat en general. Els seus principals àmbits de treball són l’ecodisseny de productes i serveis, l’acompanyament a empreses en processos estratègics d’ecoinnovació, i la generació de mètriques ambientals per a la presa de decisions. A finals del 2020 ha promogut la creació d'una nova empresa, Tectum, especialitzada en agricultura urbana.