Biogeociències marines i ambientals (MERS)
El Grup de Recerca en Biogeociències Marines i Ambientals (MERS) aborda diversos processos ambientals biològics i geoquímics clau que regulen els àmbits marins i d'aigua dolça, així com la interacció amb el canvi climàtic. El canvi climàtic i global induït per l'home afecta la societat, els recursos naturals i l'economia de tot el món, i la consciència del seu impacte ha augmentat considerablement en les últimes dècades. Els sistemes aquàtics de la Terra, que sustenten la vida a través d'una varietat de processos, són particularment sensibles als canvis ambientals i climàtics.
La missió principal del grup de recerca té com a objectiu resoldre importants problemes ambientals com l'impacte antropogènic en els oceans, els oceans en un món amb alts nivells de CO2, la dinàmica dels cicles geoquímics oceànics, la interacció dels organismes marins amb el clima i el canvi global, inclosa la biodiversitat, la transferència de matèria de la terra a l'oceà i la comprensió del sistema natural a través d'estudis paleoceanogràfics.
Web MERS
Liderat per Patrizia Ziveri
Treballem en el canvi ambiental global en ecosistemes marins, ecologia i biogeoquímica en diverses escales de temps i complexitat, enfocant-nos en la recerca multidisciplinària en diferents objectius. Abordem els organismes calcificants marins a la base de la cadena tròfica en relació amb els impulsors climàtics i no climàtics, i vinculem processos en l'oceà en un clima canviant i sota la pressió humana, la dinàmica del CO2, el canvi climàtic i els sistemes marins . L'interès per les amenaces urgents al medi marí i la seva rellevància social ha conduït al desenvolupament d'investigacions sobre l'acidificació, l'escalfament i la pèrdua d'oxigen dels oceans en diferents regions.
La producció de carbonat per part dels calcificadors pelàgics afecta la química del carbonat en eliminar l'alcalinitat de la superfície de l'oceà i exportar-la a les profunditats de l'oceà. No obstant això, les estimacions de quant carbonat de calci es produeix i quant arriba al fons marí varien enormement. Quantifiquem el carbonat produït pels principals calcificadors pelàgics (foraminífers, cocolitóforos i pterpodos) i quant d'aquest s'enfonsa en les profunditats de l'oceà.
Com a principal amenaça del sistema marí, estudiem les escombraries marines i el cicle dels microplàstics marins. Hem creat un laboratori net dedicat a l'estudi de microplàstics inaugurat recentment a l'ICTA-UAB. Estem avaluant la dispersió i els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats, des de la interfície regional terra-oceà fins a l'oceà obert. El nostre objectiu és proporcionar el coneixement encara inexistent sobre les principals vies d'arribada dels plàstics a l'oceà, el seu destí en la interconnexió terra-mar i els efectes dels plàstics més petits en els ecosistemes de diferents àrees a tot el món, mitjançant la realització de projeccions que pretenen comprendre els impactes i la dispersió de micro i nanoplàstics en les pròximes dècades de l'Antropocè.
Aquests processos interactius de canvi global i local alteren els sistemes marins, afectant a les activitats econòmiques i al benestar humà. Un altre aspecte d'enfocament és la interacció dels components naturals i humans i els desafiaments de sostenibilitat dels sistemes costaners i marins.
Liderat per Valentí Rodellas
El laboratori de Radioactivitat Ambiental (GRAB) és part del SGR Biogeociències marina i ambiental (MERS – 2017 · SGR · 1588). GRAB centra la seva investigació en l'ús de radionúclids artificials i naturals (per exemple, 210Pb, 210Po, Ra, 238U, 137Cs, 90Sr, Pu) en l'estudi de processos ambientals en ambients terrestres i marins. Les quatre línies principals de recerca són: i) els processos de descàrrega d'aigües subterrànies submarines i la seva importància en els cicles biogeoquímics marins ii) els processos de sedimentació i la contaminació recent (100-200 anys) en entorns costaners i de llacunes iii) l'impacte dels radionúclids en el medi ambient i iv) millores en l'ús de radionúclids com a traçadors ambientals.
Altres temes d'interès són la contaminació antròpica, el carboni blau, l'ús de traçadors per a la determinació dels fluxos de C del permafrost i la distribució de radionúclids artificials en els oceans. Les diferents línies d'investigació han estat finançades per diversos projectes i contractes amb empreses privades.
Participem en diversos projectes relacionats amb la transferència de coneixement amb empreses privades com ERCROS, ACA o AMPHOS 21. Treballem activament amb diversos grups nacionals i internacionals com SUNY (EE. UU.), LEGOS (França), AWI (Alemanya) , UB, UPC i CSIC (Espanya).
Projectes
- OPAL
- Terra-Mar
- MeDistraes