Economia ecològica (ECOLECON)
El grup d'Economia Ecològica (Eco2BCN) és una col·laboració d'investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) dins de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'economia ecològica és la ciència interdisciplinària de l'estudi de la sostenibilitat. La missió d'aquesta ciència interdisciplinària de l'estudi de la sostenibilitat és desenvolupar, aplicar i difondre el coneixement crític necessari per a comprendre les causes i solucions als problemes ambientals, vinculant-los amb els sistemes econòmics i les polítiques que creen o aborden aquests problemes. Combinen ecologia amb idees d'economia, sociologia, psicologia, geografia, planificació i ciència de polítiques.
Liderat per Giorgos Kallis
Des del 2010, els investigadors de l’ICTA-UAB han impulsat la recerca i la defensa el concepte de decreixement, coordinant 9 nombres especials en revistes científiques i preparant un model de sistema dinàmic posterior a l'creixement per al Partit Verd Europeu. La investigació se centra en iniciatives de base i polítiques econòmiques per a una transició decreixent.
Projectes
- Policies for managing without growth (Riccardo Mastini)
- Energy and carbon emissions involved in a clean energy transition (Aljoša Slameršak)
- Blue Degrowth – undoing the logic of growth in the Mediterranean Sea (Borja Nogué Algueró)
- Solidarity economies and reclaiming the commons (Angelos Varvaroussis – COSMO project funded by MINECO)
- The pluriverse of alternatives to development (Marta Music)
- Empowering women to take action against energy poverty in the Mediterranean (EmpowerMED - Sergio Tirado)
Liderat per Joan Martínez-Alier
L’ambientalisme té a veure amb la justícia. El nostre sistema econòmic produeix injustícies socials i ambientals. Massa persones, animals i plantes estan contaminats, desplaçats i assassinats, i això sovint està vinculat a empreses que proporcionen els nostres materials, aliments, aigua i energia. Les comunitats i les persones intenten resistir les pressions d'aquestes forces econòmiques, però aquestes forces econòmiques intenten imposar excavacions i vessaments de forma cada vegada més violenta en llocs cada vegada més vulnerables i poblats. Existeixen pràctiques i narratives alternatives a l'economia insostenible i que mostren el camí a seguir.
La investigació a partir de l' EJAtlas (un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius compilat a l'ICTA-UAB) estudia els moviments de resistència que neixen d’aquests conflictes i les xarxes internacionals que formen el Moviment Global de Justícia Ambiental.
Projectes
ENVJUSTICE (ERC)
Liderat per Jeroen van den Bergh
La recerca pretén avançar en l'avaluació de les opcions de política climàtica, especialment la fixació de preus del carboni, amb l'ús d'un nou marc conductual-evolutiu i qüestionaris entre les parts interessades i la població en general. Treballen en els següents temes:
- Avaluació econòmica dels instruments de política climàtica i disseny de paquets de polítiques efectius i eficients.
- Estudi de la relació entre creixement econòmic i medi ambient, centrat en l'energia i el canvi climàtic.
- L'aplicació d'idees i models de l'economia evolutiva per estudiar una transició energètica cap a una economia baixa en carboni.
- Anàlisi de la innovació mediambiental amb aplicacions a les energies renovables, especialment l'eòlica i solar fotovoltaica.
- L'aplicació de l'economia del comportament per a l'anàlisi, disseny i suport públic de polítiques ambientals i climàtiques.
- Anàlisi econòmica de la biodiversitat i la seva gestió en ecosistemes terrestres i marins.
Projectes
EVOCLIM (ERC)
Liderat per Isabelle Anguelovski
Establerts com el Laboratori de Barcelona per a la Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), examinen els impulsors estructurals i sistèmics de les desigualtats socials, l'exclusió, l'opressió i la neocolonització a les ciutats. Partint de la teoria i els mètodes de la planificació urbana, les polítiques públiques, la sociologia urbana i ambiental, la geografia urbana i la salut pública, analitzen en quina mesura els plans urbans i les decisions polítiques contribueixen a ciutats més justes, resilients, saludables i sostenibles, i com grups comunitaris en barris angoixats disputen les iniquitats ambientals com a resultat de processos i polítiques de (re) desenvolupament urbà.
Creuen en la importància de posar les necessitats dels grups socialment vulnerables al centre de les pràctiques d'ús sostenible del sòl urbà i les decisions de planificació, i prioritzar les respostes impulsades per la justícia als desafiaments ambientals i climàtics. L’ èmfasi està en comprendre el paper que les institucions comunitàries, públiques i privades poden exercir en la creació de ciutats pròsperes, acollidores i de suport per a tots.
Projectes
Liderat per Sergio Villamayor-Tomás
Els béns comuns com a alternativa a el desenvolupament basat en el creixement. Aquesta recerca pretén comprendre com i per què sorgeixen nous béns comuns solidaris, com es mantenen i com podrien ampliar-se i oferir alternatives a el desenvolupament basat en el creixement.
Projectes