Nou sistema de seguretat i entrenament a les piscines de la UAB
La UAB és la primera universitat en implantar el sistema Nagi Smartpool, una tecnologia pionera en seguretat i seguiment de l’entrenament a l’aigua, amb la qual s'han digitalitzat les dues piscines interiors de les instal·lacions esportives del SAF.
Aquest sistema innovador és molt fàcil d’utilitzar i consisteix en un petit dispositiu o tag que es col·loca en les ulleres o gorro de natació que, gràcies als localitzadors instal·lats i al mapeig de la piscina, connecten nedadors i socorristes i fan possible que es generin alertes quan un banyista roman submergit més temps de l’establert, podent-ne saber el seu posicionament exacte.
A més d’aquest extra de seguretat, la mateixa tecnologia també permet oferir les dades de la sessió d'entrenament a la pantalla de la piscina per a conèixer en viu les mètriques associades al número de dispositiu triat: temps d’entrenament, nombre de llargs i de metres nedats i velocitat mitjana als 100 m.
Es pot escollir entre dos tipus de dispositius, segons la funcionalitat desitjada:
- Nagi Guard, per a comptar amb l’extra de seguretat (dispositiu vermell)
- Nagi Go per a l’extra de seguretat i per a poder seguir l’entrenament a la pantalla (dispositiu blau)
Ambdós dispositius s’activen clicant una vegada en el seu botó central, estant a la zona de connexió del plafó informatiu de la piscina. Un cop activat el tag, cal col·locar-lo a les ulleres o al casquet de bany en una zona visible que permeti que quedi fora de l’aigua per a garantir una òptima lectura i seguiment dels moviments.
Per a cada estil de natació es recomana un lloc de col·locació:
- Crol: a la cinta lateral de les ulleres, pel costat que més surt de l’aigua en respirar.
- Amb tub: enganxat a la part superior del tub que queda fora de l’aigua.
- Braça o papallona: a la cinta de les ulleres just a la part de darrera del cap.
- Esquena: sota el casquet de bany a la zona del front.
Totes les persones usuàries poden fer ús d’aquesta tecnologia de manera totalment gratuïta per tal d’estar connectats en tot moment a la tauleta i a la polsera d’alertes del personal socorrista. També els grups de cursets de natació amb destreses inicials gaudiran de dispositius especials per a ser monitoritzats.
L’ús d’aquests dispositius a la piscina no és obligat, però sí molt recomanable per a poder gaudir de més seguretat i d’una experiència de més qualitat practicant la natació a les instal·lacions esportives universitàries.