La UAB dedica el curs acadèmic 2023-2024 a la salut mental, amb l’objectiu de desestigmatitzar els problemes de salut mental i ajudar les persones a obtenir eines que permetin assolir la seva recuperació i millorar la seva qualitat de vida. Amb el lema «La salut mental està en joc #guanyemlapartida» s’han programat diverses activitats al llarg del curs.
La universitat dedica el curs a la salut mental amb el lema «La salut mental està en joc #guanyemlapartida». Dins del programa s’ha organitzat un taller online el 31 de maig i el 7 de juny via Microsoft Teams.
La UAB ha acollit la I Jornada sobre addiccions, benestar i salut mental de joves i adolescents, el divendres, 12 d’abril a la facultat de Psicologia de la UAB. Organitzada pel Grup de Recerca en Estrès i Salut (GIES) de la UAB, i en el marc de l'Any de la Salut Mental a la UAB, ha posat sobre la taula qüestions com l'abús de cànnabis i el risc de suïcidi, el binge drinking o l'ús problemàtic d'internet entre els adolescents i joves. La solució a tot plegat cal que passi, segons els investigadors, per la regulació emocional dels joves i adolescents.
La companyia inclusiva “Dieguitos y Mafaldas” formada per joves estudiants d’arts escèniques i membres de la fundació L’Estel de Terrassa han interpretat l’obra de Lucena Fernández, “El color del azafrán” a la Sala Teatre UAB.
Drets i salut mental seran els eixos de la taula rodona que tindrà lloc el proper 12 de març en el marc de les activitats organitzades al voltant del lema d’enguany «La salut mental està en joc. Guanyem la partida».
L’Espai Expositiu de la Sala Teatre UAB presenta, de l'11 de març al 3 de maig, l’exposició “Art i Exclusió: 4 formes d’exclusió en l’art”, una mostra que reuneix les obres d’onze artistes que han estat marginats o infravalorats pel corrent principal de l’art.
El Rectorat de la UAB ha acollit avui una trobada en què la síndica de greuges, María Jesús Espuny, ha reunit als seus homòlegs i homòlogues de les diferents insititucions del sistema universitari català. Els síndics i síndiques han posat en comú les seves tasques i s'han centrat especialment en les qüestions relacionades amb la salut mental de la comunitat universitària.
L’estudiant de Periodisme de la UAB Mariona Montserrat Comellas ha guanyat un dels primers premis als millors treballs finals de grau (TFG) en l’àmbit de la promoció de la salut en relació amb els ODS que atorga la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, amb un treball sobre la prevenció del suïcidi a la presó de Quatre Camins que ha consistit en lar ralització d'un vídeo amb testimonis del centre penitenciari. El premi s'ha lliurat el dilluns, 18 de desembre, en un acte celebrat a la UB.
Investigadores de la UAB han publicat The Third Half, towards the creation of healthier research careers, un compendi d’articles internacionals sobre els problemes de salut mental i la gestió del benestar que afecten els joves investigadors i sobre les estratègies basades en l’evidència que ajuden a promoure la salut mental positiva i reduir l’estigma. Entre aquestes estratègies destaca el Tercer Temps, un programa de la Universitat que es duu a terme amb èxit des de fa tres anys.
L’estudiant de Periodisme de la UAB Mariona Montserrat Comellas ha guanyat un dels primers premis als millors treballs finals de grau (TFG) en l’àmbit de la promoció de la salut en relació amb els ODS que atorga la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, amb un treball sobre la prevenció del suïcidi a la presó de Quatre Camins. El treball ha consistit en la realització d’un vídeo basat en l’experiència i el testimoni dels interns, que transmet un missatge realista i positiu.