Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Un TFG d'una estudiant de la UAB sobre la prevenció del suïcidi a la presó, premiat per les universitats catalanes

13 des. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’estudiant de Periodisme de la UAB Mariona Montserrat Comellas ha guanyat un dels primers premis als millors treballs finals de grau (TFG) en l’àmbit de la promoció de la salut en relació amb els ODS que atorga la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, amb un treball sobre la prevenció del suïcidi a la presó de Quatre Camins. El treball ha consistit en la realització d’un vídeo basat en l’experiència i el testimoni dels interns, que transmet un missatge realista i positiu.

Portada del vídeo premiat.
Portada del vídeo premiat.

Per tal de construir de manera conjunta els missatges essencials que havia de contenir el vídeo, es van fer sessions de discussió grupal. 

L’estudiant de Periodisme de la UAB Mariona Montserrat Comellas, amb el seu TFG tutoritzat pel professor Luiz Peres Garzezi, fet a través de la metodologia aprenentatge servei (ApS), ha creat una eina per ajudar a prevenir el suïcidi: un vídeo col·laboratiu elaborat amb interns del Centre Penitenciari Quatre Camins. El suïcidi és una causa de mort molt important en el context penitenciari, amb una taxa d'incidència set vegades superior a la resta de població general.

La peça audiovisual, titulada sobre(VIVIR), adreçada als interns nouvinguts, està basada en l’experiència i el testimoni dels interns i transmet “un missatge realista, positiu i encoratjador que normalitza el fet de no sentir-se bé i ofereix suport per motivar a demanar ajuda”, explica l’estudiant de Periodisme.

Per a la Mariona Montserrat, el suïcidi és un tema tabú i tractar-lo audiovisualment va ser un repte: “s’ha abordat seguint els protocols per impactar positivament al públic al qual es dirigeix la peça”. Tot això posant en pràctica l’aprenentatge per servei i treballant de manera col·laborativa, és a dir, conjuntament amb el grup de promotors del centre i els professionals del programa de prevenció, el professor tutor i l’alumna.

Per tal de construir de manera conjunta els missatges essencials que havia de contenir el vídeo, es van fer sessions de discussió grupal. L’estudiant també va fer una sessió d’assessorament prèvia amb l’entitat Obertament per tal de conèixer les bones i les males pràctiques a l’hora de tractar el suïcidi audiovisualment.

El vídeo, d'una durada d'uns 11 minuts, es va gravar durant els mesos d’abril i maig, i es va projectar, per primera vegada, el passat mes de setembre a la presó, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. Segons explica l’estudiant guanyadora, el projecte ha tingut un impacte positiu en els interns que van col·laborar-hi: "tots els que hi hem participat, esperem que serveixi per inspirar a altres professionals a desenvolupar projectes amb els mateixos objectius".

La Mariona també afirma que la realització del vídeo li ha servit per endinsar-se en un món desconegut per a ella com és el de la presó, i també per aprendre sobre la salut mental, el suïcidi i com tractar i aprofundir en determinats temes amb col·lectius vulnerables. “Però a més de tot això, m’ha servit per adonar-me que en el fons tots tenim les mateixes necessitats essencials i que és important col·laborar per sostenir-nos i evolucionar cap a un món millor”.

Uns premis de la Xarxa USCAT

El jurat del premi ha estat format per representants de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el Consell Interuniversitari de la Generalitat de Catalunya i de tres experts de les universitats de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables (que en aquesta edició han estat de la UB, la UAB i la UPC).

El lliurament del premi, que consisteix en 1.000 euros i un diploma, es farà el proper dilluns, 18 de desembre, a la Universitat de Barcelona.

En aquesta edició, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables ha atorgat un total de sis premis: tres als millors treballs de final de grau (TFG) i tres més als de final de màster (TFM). Els treballs havien de tenir relació amb la prevenció i la millora de la salut (salut física, salut alimentària i benestar emocional). Així, l’estudiant de la UAB ha compartit el premi al millor TFG amb els premis que també s’han atorgat als TFG de les estudiants Pilar Sala Trevejo, de la UOC, i Carla Xairó Núñez, de la UVic-UCC.

Aquí es poden consultar les bases dels premis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Pau, justícia i institucions sòlides

Dins de