La UAB acull una trobada de síndiques i síndics de greuges de les universitats catalanes
El Rectorat de la UAB ha acollit avui una trobada en què la síndica de greuges, María Jesús Espuny, ha reunit als seus homòlegs i homòlogues de les diferents insititucions del sistema universitari català. Els síndics i síndiques han posat en comú les seves tasques i s'han centrat especialment en les qüestions relacionades amb la salut mental de la comunitat universitària.
La secretària general de la UAB, Esther Zapater, ha intervingut a l'inici de la trobada per emfasitzar, entre d'altres aspectes, la importància de la salut mental per avançar cap al concepte d'universitat "inclusiva", una idea més desenvolupada en altres etapes educatives però encara s'ha d'implantar en l'educació superior. Zapater ha agraït la presència de tots els assistens tot recordant les coincidències entre els temes que habitualment arriben a les sindicatures de greuges universitàries i donant la benvinguda a tota "iniciativa conjunta" que es pugui endegar entre les diferents institucions.
Seguidament, tres docents de la UAB han fet una presentació sobre els estudis realitzats en matèria de salut mental i benestar emocional en l'àmbit universitari i sobre els diferents serveis i projectes que han estat impulsats en aquest àmbit. Antoni Sanz, professor del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, ha exposat els resultats de l'estudi PSY COVID, que demostra més incidència dels problemes d'ansietat i depressió entre les comunitats universitàries que en el conjunt de la societat. Problemes que, a més, afecten més significativament a l'alumnat que no pas al personal administratiu i docent.
Sònia Sánchez, coordinadora del CORE de salut mental de la UAB, ha explicat que la Universitat dedica el curs 2023-2024 justament a la qüestió del benestar emocional i ha detallat les diferents accions, unitats i serveis de la institució relacionats amb aquest àmbit. Sánchez ha reflexionat, a més, que una universitat de campus com la UAB reflecteix "un canvi en la vida universitària" operat els darrers anys, en què l'alumnat tendeix més a assistir a l'activitat docent i després tornar a casa, de manera que s'han ressentit els "factors de protecció" que té la vida de campus pel que fa al benestar i la salut mental.
Finalment, Anna Muro, professora del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, ha parlat sobre El Tercer Temps, una iniciativa endegada amb l'objectiu de crear entorns de recerca saludables, tot tenint en compte especialment els riscos que pateix el col·lectiu de doctorands degut a la "càrrega altíssima de treball" que pateixen i els factors d'ambient laboral.
En el marc de la reunió, Caterina García i Teresa Sancho, síndiques de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Oberta de Catalunya, respectivament, han fet una intervenció sobre "justícia restaurativa". Han assistit també Lluís Caballol i Juan Carlos Hortal (Universitat de Barcelona), Anna Serra i Sílvia Aguilar (Universitat Politècnica de Catalunya), Encarnació Ricart (Universitat Rovira i Virgili), Jesús M. Gutiérrez (Universitat de Lleida), Montse Palma (Universitat de Girona), Lluís Comellas (Universitat Ramon Llull), Daniel Arasa (Universitat Abat Oliba) i Alícia Casals (Universitat de Vic).
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats
- Pau, justícia i institucions sòlides
- Educació de qualitat