Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB commemora el cinquantè aniversari del Manifest de Bellaterra

28 feb. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El febrer de 1975 es va aprovar, en el marc d’una diada de reflexió organitzada per professorat i alumnat d’una molt jove Universitat Autònoma de Barcelona, un document que portava per títol «Per una Universitat nova en una societat democràtica», que, amb el temps, va acabar coneixent-se com el Manifest de Bellaterra.

UAB

El document va ser fruit d’un procés participatiu en un moment històric convuls del país, no només a la Universitat sinó a tota la societat, tan sols uns mesos abans de la mort del dictador Francisco Franco.

Els 22 punts del Manifest de Bellaterra van ser la base dels primers Estatuts democràtics de la Universitat, i el document va esdevenir ràpidament un model a seguir per a universitats d’arreu de l’Estat.

Cinquanta anys després, amb l’objectiu no només de recordar sinó també de posar en relleu què va significar el Manifest, analitzar-ne el context històric i debatre amb alguns dels protagonistes directes, la UAB organitza un acte commemoratiu obert a tothom que tindrà lloc el 12 de març a les 12 h a la sala d’actes del Rectorat. Per assistir-hi, és necessari inscriure-s'hi prèviament. Es podrà seguir també en directe pel canal de YouTube de la UAB.

Programa de l’acte de commemoració

L’acte començarà amb les paraules de benvinguda del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, i la secretària general, Esther Zapater. Tot seguit, Jordi Sancho pronunciarà la conferència «El Manifest de Bellaterra: construint democràcia des de la Universitat».

El Cor de Cambra de la UAB interpretarà cançons emblemàtiques com D’un temps, d’un país, de Raimon, i The Times They Are a-Changin’, de Bob Dylan.

També es farà una taula rodona moderada per Enric Marín, amb la participació de personalitats destacades com l’exrectora Margarita Arboix, catedràtica jubilada de farmacologia veterinària; Pilar Benejam, catedràtica jubilada de didàctica de la llengua i la literatura i de les ciències socials; i José Luis Martín Ramos i Borja de Riquer, catedràtics jubilats d'història contemporània, que reflexionaran sobre el context històric i l’impacte del Manifest.

Finalment, el rector clourà l’acte acompanyat de la tradicional interpretació del Gaudeamus igitur i amb una invitació a compartir un refrigeri per donar fi a la commemoració.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat

Dins de