Sala de premsa Premsa i mitjans

UAB-CEI i el Parc Taulí presenten 22 casos d’èxit en innovació biomèdica

Fòrum d'Innovació Biomèdica UAB-CEI
Divendres, 11 de novembre, va tenir lloc el Fòrum d’Innovació Biomèdica UAB-CEI, una exposició d’experiències d’èxit d’innovació en el terreny de la biomedicina. La jornada, organitzada per l’UAB-Campus d’Excel·lència Internacional i la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí, a Sabadell, va comptar amb prop d’un centenar d’assistents.

09/11/2011


La presentació de la jornada va anar a càrrec de la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ana Ripoll; l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, el president del Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Pere Fonolleda i el coordinador del Biocluster UAB-CEI, Lluís Tort.
 
La rectora de la UAB, Ana Ripoll, va destacar la importància d’una jornada d’aquestes característiques “per donar valor i visibilitat a tota la feina que s’està fent” en l’entorn biomèdic del UAB Campus d’Excel·lència Internacional. “Es tracta d’una demostració de l’optimisme i la proactivitat que calen per afrontar els reptes dels propers anys”, va afegir la rectora de la UAB.
 
L’alcalde de Sabadell, Manel Bustos, va destacar la necessitat de sumar esforços entre els centres de salut, la universitat i els responsables econòmics, donat que “les coses estan canviant de manera dramàtica i no tornaran les alegries econòmiques”.
 
El director de l’Institut de Recerca de la Fundació Parc Taulí-Institut Universitari UAB, Lluís Blanch, i el vicerector d’Investigació de la UAB, Manel López Béjar, van donar pas a la presentació dels casos d’innovació biomèdica.
 
Representants de diferents centres i grups de recerca de l’UAB Campus d’Excel·lència Internacional van presentar un total de vint-i-dues experiències on la innovació aplicada a la biomedicina ha estat un èxit. Entre elles, l’aplicació de tècniques d’anàlisi acústica per al diagnòstic de malalties pulmonars; la síntesi de noves molècules que ajuden en el diagnòstic de l’ictus i d’altres molècules que milloren la seva teràpia; la creació d’spin-offs com Transbiomed o XRI, aquesta última adreçada al desenvolupament de tècniques de mamografia i d’imatges de raigs X més eficients; l’ús dels anomenats “cossos d’inclusió” per guiar amb precisió el creixement de les cèl·lules, ja patentat; la combinació de teràpia gènica amb teràpia cel·lular per tractar malalties d’origen immunològic; l’ús de teixit adipós per a la regeneració del miocardi; el model d’innovació docent del Parc Taulí, basat en la detecció de problemes; o el desenvolupament d’una nova tècnica, la “taulinoplastia”, per tractar el pectus excavatum a partir d’un dispositiu fabricat per una empresa del sector de l’automòvil; per citar només alguns casos.
 
La jornada va finalitzar amb una taula rodona amb la participació de la responsable de Recerca del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marta Aymerich, la directora general de BIOCAT, Montserrat Vendrell i el director de l'Instituto de Salud Carlos III, José Jerónimo Navas Palacios. Va cloure l’acte el director General de Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Martorell.

Més informació al web:
www.uab.cat/cei/Forum-Innovacio-Biomedica/