Projectes actius
•Títol: Zonas de intercambio de resistencias epistémicas y alternativas en la innovación: Activistas, movimientos populares y expertos, 1970s-1990s (EXCHANGEACTIV)
Investigador Principal: Jaume Valentines.
Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
Vigència: 2024- 2028.
Beca FPI: 1
EXCHANGEACTIV és un projecte de recerca finançat pel programa "Proyectos de Generación de Conocimiento” (2023). És un projecte coordinat i el títol del projecte conjunt és "Zonas de intercambio en la producción y regulación de la tecnociencia en la Península Ibérica: Académicos, activistas y industria, 1930s-1990s", liderat per la UAB i amb l'Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (de la Universitat de València) com a partner.
El conjunt del projecte se centrarà a Espanya i Portugal des dels anys 30 fins als 90, prestant especial atenció –com a novetat- al període posterior a la caiguda de les dues dictadures ibèriques ia les dimensions transnacionals.
El subprojecte de la UAB, "Zones d'intercanvi de resistències epistèmiques i alternatives a la innovació: Activistes, moviments populars i experts" aprofundirà en les "zones d'intercanvi" clau entre activistes, grups de base i experts a la Península Ibèrica durant les darreres dècades del segle XX. Això ens ajuda a comprendre des d'una perspectiva històrica més profunda debats científics actuals que estan fortament modelats per actors no especialitzats. El subprojecte se centrarà específicament en dos dominis interrelacionats 1. L'activisme com a actor epistèmic i 2. L'activisme com a motor d'innovació i abordarà tres línies de investigació: 1. Medi ambient, 2. El cos, 3. La ciutat.
Fent convergir diversos dels projectes nacionals i internacionals previs dels investigadors del projecte, aquest subprojecte es centrarà a les zones epistèmiques socialment híbrides on activistes i experts intercanvien coneixements, s'enfronten a la ignorància científica i produeixen eines epistèmiques amb finalitats polítiques en una àmplia gamma d'escales. En concret, el subprojecte abordarà tres grans temes com a línies principals de recerca: el medi ambient, la ciutat i el cos. Totes aquestes línies es articularan amb les següents dimensions interseccionals: actors invisibilitzats, emocions cognitives, imaginaris sociotècnics i perspectives transnacionals.
•Títol: Small Science: construcción histórica de la investigación contemporánea a pequeña escala (SMALLSCIENCE).
Investigador Principal: Xavier Roqué.
Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
Vigència: 2024- 2027.
SMALLSCIENCE és un projecte de recerca finançat pel programa "Proyectos de Generación de Conocimiento” (2023). Els membrs de l’equip d'investigació, dirigit pel Dr. Xavier Roqué, inclou investigors/es de diferents universitats amb formació en Física, Història, Astronomia i Enginyeria (en diferents etapes de la seva carrera) que comparteixen una preocupació comuna per les pràctiques de recerca petites en les seves diverses dimensions.
El projecte proporcionarà la primera anàlisi sistemàtica, tant a Espanya com a l'estranger, de la construcció històrica de la categoria "petita ciència". En un sentit ampli, la petita ciència es refereix al treball d'un petit grup d'investigadors que produeixen coneixements pioners amb mitjans modestos. El projecte investigarà l'emergència, els significats i els valors d'un tipus de ciència contemporània essencial, encara que sovint no reconeguda.
Aquest projecte desafia l'hegemonia historiogràfica i política de la Gran Ciència examinant tres aspectes diferents de la construcció històrica de la "petita ciència" i reexaminant críticament la relació entre la recerca de petita i gran escala. Posarà llum a una característica clau però sovint passada per alt de la ciència contemporània, enllaçant la història de la ciència amb diverses disciplines.
•Títol: CLIMASAT: Remote-Sensing Satellite Data and the Making of Global Climate in Europe, 1980s-2000s
Investigadora Principal: Gemma Cirac-Claveras.
Entitat finançadora: European Research Council.
Vigència: 2022- 2027.
CLIMASAT is an ERC-StG funded project that investigates the sociotechnical and power-laden practices by which electromagnetic radiation detected in the orbits is turned into climate knowledge.
Com percebem el clima global? La resposta a aquesta pregunta és molt important, tenint en compte que la nostra percepció determina les nostres accions i, per tant, com gestionem la crisi climàtica. El projecte CLIMASAT, finançat pel CEI, estudiarà la història de les pràctiques, discursos i polítiques climàtiques mundials en les dècades de 1980 i 1990. Centrant-se en la producció, circulació i ús de dades generades per tres satèl·lits en òrbita terrestre, el projecte provarà la hipòtesi que les formes en què les dades satel·litàries van ser negociats, compartits, mantinguts i utilitzats col·lectivament per científics, economistes, legisladors, diplomàtics i mitjans de comunicació van informar una certa comprensió i accions sobre el clima global. Les troballes oferiran als responsables polítics i investigadors una visió sense precedents de com les dades satel·litàries van mediar les percepcions actuals del clima global.
•Títol: Whispers of Time: Heritage as Narratives of Climate-Change (WRENCH).
Investigador Principal: Marco Armiero.
Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación.
Vigència: 2024- 2027.
Els darrers anys han demostrat la vulnerabilitat de les nostres societats. La pandèmia de COVID-19, la guerra a Ucraïna i els efectes del canvi climàtic han demostrat la fragilitat del món tal com el coneixem. És en aquest context que WRENCH té com a objectiu abordar els efectes del canvi climàtic en el patrimoni tangible i intangible, alhora que amplia la comprensió convencional del patrimoni per incloure relats, narratives i llegats efímers. Basant-se en la noció de la UNESCO, WRENCH defineix el patrimoni com el conjunt de llegats tangibles i intangibles incrustats en el paisatge i les històries que expliquem sobre ell, i el nostre lloc en ell. El patrimoni tangible i intangible pot activar
dispositius narratius que expliquen històries no només sobre el passat, sinó també sobre el present i el futur de la comunitat. Més que la ruïna, l'abandó o la interrupció important, és quan es torna mut, incapaç de contar cap història, que el patrimoni es perd per sempre. Donat que el canvi climàtic és part de la història que experimenten les comunitats de tot el món, WRENCH concep el patrimoni tant com una cosa en risc com una cosa capaç d'explicar una història sobre el risc que tots correm i les històries de col·lapse i adaptació.
Interpretant el patrimoni com un ingredient clau de les identitats comunitàries i un pilar per a la construcció de la comunitat, WRENCH proposa canviar d´un enfocament impulsat per l´usuari a un enfocament de patrimoni viu, és a dir, d´una idea consumista de patrimoni (alguna cosa per a ser utilitzat per clients) a una idea ciutadana de patrimoni (cosa per habitar i donar forma). Basant-se en aquest enfocament, WRENCH té el doble
objectiu de (a) desenvolupar una metodologia transdisciplinària transformadora que involucri ciències ambientals, enginyeria i humanitats per investigar l'impacte del canvi climàtic al patrimoni tangible i intangible; (b) utilitzar el patrimoni com una eina narrativa per fer visibles els riscos del canvi climàtic per a una audiència més àmplia i explorar com les comunitats en el passat han enfrontat el canvi climàtic i ambiental.
•Títol: SCIENCE, TECHNOLOGY AND MEDICINE IN THE TWENTIETH CENTURY (STM20-iHC), SGR
Investigador Principal: Agustí Nieto-Galan.
Entitat finançadora: AGAUR
Vigència: 2022- 2025.
In the context of the communication line of our History of Science master, we hold collaborations with private firms, museums, popular journals, and research centres is crucial strengthen new research lines that contribute to renew and revisit present-day strategies of science communication. Since 2017, the Synchotron Alba, the journal Investigación y Ciencia, TV shows such as Quequicom in the Catalan television, The Museum of Science and Technology in Terrassa, among many other public and private organizations have welcomed our master students and have strengthened our capacity to transfer academic knowledge in history of science to society at large. The group has also a longstanding tradition of collaboration with prominent cultural institutions such as the Ateneu Barcelonès, the Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) and the Centre d’Arts Santa Mònica (CASM). In all these places, we have regularly organized public lectures, debates, film festivals and international workshops devotes to several aspects of the history of science, which has raised the interest of varied and numerous audiences. Dr Carlos Tabernero, for example, has organized and international workshop on urban narratives of nature next May 2022 at the CASM.
•Títol: MaILHoC: Museums and Industry: Long Histories of Collaboration.
Investigador Principal: Carlos Tabernero.
Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación.
Vigència: 2022- 2025.
MaILHoC examina los procesos de desindustrialización, la preocupación por el impacto de la actividad humana en el medio ambiente, y la influencia de ideas como las del decrecimiento han convertido esta relación en fuente de controversia. ¿Por qué parece que esta larga historia ha comenzado a considerarse como poco ética?
Al examinar este fenómeno, MaILHoC responde directamente al desafío de explorar la relación entre el patrimonio cultural, los valores democráticos y la política desde una perspectiva histórica. MaILHoC explora cómo y quién produce, usa y comunica las narrativas sobre el patrimonio cultural en diferentes contextos. MaILHoC aborda esta cuestión examinando estudios de caso en Francia, España y el Reino Unido.
Los objetivos de MaILHoC son (i) describir las actitudes históricas hacia el patrocinio industrial; (ii) explorar las consecuencias reales o probables de los nuevos enfoques; (iii) examinar la normatividad implícita de las prácticas existentes; y (iv) analizar la institucionalización de la ética en el patrimonio STM.