Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Aigüestortes

Aquesta seu arqueològica comprèn tots els jaciments arqueològics que es localitzen dins dels municipis que comprenen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Després de més de 10 anys d’intensa recerca en aquestes zones l’arqueologia ha descobert  com era la vida a l’alta muntanya de les comunitats prehistòriques, així com dels orígens de la ramaderia i el pastoralisme al pirineu.

Els resultats de les investigacions realitzades a la Seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici ens permeten repensar i reflexionar sobre diversos temes especialment rellevants al voltant de la relació entre els humans i l’alta muntanya en el passat i de fet també en el present. Per exemple, un jaciment com la Cova del Sardo, que demostra que el paisatge d’alta muntanya va ser antropitzat ja fa milers d’anys, ens permet reflexionar sobre el concepte de paisatge natural o antròpic. També la Cova del Sardo, juntament amb l’Abric de les Obagues de Ratera, són jaciments que ens parlen d’una diversitat en els modes de vida de la Prehistòria, d’un neolític no sedentari, diferent a la idea majoritàriament transmesa.

L’estudi d’aquests jaciments també permet a l’alumnat trencar estereotips i prejudicis sobre les zones rurals i com era la vida de les comunitats pretèrites a les zones de muntanya així com reflexionar sobre l’impacte de les persones sobre la natura.

Centres educatius investigadors

  • Escola Ribagorçana del Pont de Suert (des del 2020 fins a l’actualitat)
  • Escola La Closa d’Esterri d’Àneu (des del 2020 fins a l’actualitat)

Informació complementària