Pla d'Almatà de Balaguer
La seu del Campus d'Arqueologia de la UAB del Plà d'Almatà (Balaguer) va ser aprovat l’agost del 2022 i és resultat de la col·laboració entre el Museu de la Noguera i el Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB en les excavacions arqueològiques del jaciment andalusí del Plàd'Almatà des de l'any 2018.
La Paeria de Balaguer té la titularitat del Pla d'Almatà, que va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el 19 de setembre de 2006 amb el número de catàleg 3897-ZA (DOGC nº 4737).
El Pla d'Almatà és el jaciment d'època andalusina més gran que es conserva a Catalunya i un dels principals d'al-Andalus. Es tracta del nucli originari de la ciutat andalusina de Balaguer, del qual tenim referències documentals i restes que permeten situar en el segleVIII els seus inicis. Va tenir la seva època d'esplendor al segle XI i va quedar abandonat amb la conquesta feudal del 1105. Com a ciutat, va tenir tots els elements característics d'una madîna: muralles, mesquita, suda (palau fortificat), maqbara (cementiri musulmà), zona artesanal amb tallers de ceràmica i una trama de carrers ortogonals en els que es distribueixen cases amb una planta característica, d'habitacions al voltant d'un pati.
El conjunt té una extensió de 27ha i constitueix un jaciment de referència en l'arqueologia d'al-Andalus i del món islàmic. La madîna s'estenia també a la zona de l'actual casc antic de Balaguer i estava associada a una horta regada amb la coneguda com Secla del Cup, una canalització captada al riu Segre que encara s'utilitza per regar en l'actualitat. Les excavacions dutes a terme des del 2018 s'han centrat en el barri artesanal i la maqbara, així com en l'estudi de les restes de la muralla.