Altres projectes
Des dels seus inicis Investiga.edu té la voluntat de fer xarxa i col·laborar amb museus i entitats del territori. Per aquest motiu en algunes zones han sorgit projectes personalitzats, alguns dels quals us presentem a continuació:
L’Entitat AMISOL de Solsona investiga els dòlmens. A partir del curs 2023/24 Investiga.edu incorpora una nova línea per treballar amb entitats i col.lectius d’educació especial del territori. En aquest cas l’activitat compta amb la col.laboració del Museu Comarcal i Diocesà de Solsona.
L’Escola Arrels investiga el jaciment del Castellvell (Solsonès). En aquest cas, existeix una optativa d’arqueologia al centre amb la que s’ha col.laborat des del 2021 fins a l’actualitat. El projecte de recerca, sobre aquest jaciment mític de la ciutat de Solsona, permet descobrir les poques restes humanes d’aquest jaciment i finalitza amb una visita guiada al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona per veure material arqueològic real i una visita al jaciment.
L’Institut Escola Oliana (Alt Urgell) investiga l’evolució del paisatge al llarg del temps. Un projecte de recerca escolar que va permetre entendre la complexitat, els canvis del paisatge i també l’impacte humà en la natura a partir de la descoberta de diferents disciplines (paleontologia, arqueologia, memòria històrica i educació ambiental). Una investigació que va culminar l’any 2021 amb una exposició col·lectiva a la plaça de l’Ajuntament, anomenada “Societats que deixen rastre”.
L’escola Sant Miquel de Peramola (Alt Urgell) investiga els ocells, amb la col·laboració de l’empresa mediambiental Auberria l’any 2021. Hi van participar alumnes de tres fins a onze anys d’una escola rural, i que va finalitzar amb una sortida d’anellament i seguiment d’aus a les rodalies del municipi.
L’escola La Closa d’Esterri (Pallars Sobirà) investiga les roques i els minerals del Pirineu. Un projecte de recerca escolar que era el centre d’interès del grup de 2n de primària. Vam realitzar sortides geològiques a la zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb professorat del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu. Va culminar amb una exposició temporal a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i una xerrada amb el geòleg Pepe de Montes oberta a les famílies al mateix museu l’any 2022.