Jornada Memòria Històrica i Salut Mental
Detalles del evento
- Inicio: 15 dic 2022 11:30
- Final: 15 dic 2022 19:00
- Museu d'Història de Catalunya
5 de desembre 2022- Museu d'Història de Catalunya
Organització: Mònica Balltondre Pla (IHC-UAB) Josep Maria Comelles Esteban (URV) Silvia Levy Lazcano (IHC-UAB) Sònia Sànchez-Busqués (CORE Salut Mental-UAB) Iván Sánchez-Moreno (Grup d’Història Nou Barris) Queralt Solé Barjau (UB) Edgar Vinyals Rojas (Associació Ademm).
Presentació de les jornades: Des del Programa de Memòria Democràtica del Sector de la Salud Mental (PMD-SM), organitzem aquesta jornada de reflexió i mirada crítica sobre la realitat de l’atenció a la salut mental a Catalunya des de la Guerra Civil fins a la Transició.
La jornada gira al voltant de tres espais de conversa (taules rodones). Una primera sobre memòria, violència i fosses comunes a Catalunya, per tal de conèixer i impulsar la recerca de les morts a les institucions psiquiàtriques durant la guerra civil i el franquisme. Una segona enfocada sobre les dissidències psiquiatritzades durant el període franquista. I una tercera que analitza el paper de la premsa de divulgació en salut mental i altres iniciatives crítiques i de canvi que van tenir lloc durant els anys de la Transició.
Les jornades s’organitzen amb l’objectiu d’afavorir la reflexió i la socialització de coneixements sobre el procés de victimització i posterior transformació cultural dins el sector de la salut mental. Amb una perspectiva històrica, els tres espais de conversa ens acosten a la realitat viscuda per les persones que van ser objecte d’atenció psiquiàtrica entre 1930 i la dècada dels 70s.
Oferim un espai de reflexió i d’anàlisi entre diferents experts que comparteixen la promoció dels drets humans dins el sector de la salut mental i la dignificació de la memòria de les víctimes de les pràctiques iatrogèniques de l’atenció psiquiàtrica al llarg de la història.