Jornada Memòria Històrica i Salut Mental
15 de desembre 2022- Museu d'Història de Catalunya
Organització: Mònica Balltondre Pla (IHC-UAB) Josep Maria Comelles Esteban (URV) Silvia Levy Lazcano (IHC-UAB) Sònia Sànchez-Busqués (CORE Salut Mental-UAB) Iván Sánchez-Moreno (Grup d’Història Nou Barris) Queralt Solé Barjau (UB) Edgar Vinyals Rojas (Associació Ademm).

Presentació de les jornades
Des del Programa de Memòria Democràtica del Sector de la Salud Mental (PMD-SM), organitzem aquesta jornada de reflexió i mirada crítica sobre la realitat de l’atenció a la salut mental a Catalunya des de la Guerra Civil fins a la Transició.
La jornada gira al voltant de tres espais de conversa (taules rodones). Una primera sobre memòria, violència i fosses comunes a Catalunya, per tal de conèixer i impulsar la recerca de les morts a les institucions psiquiàtriques durant la guerra civil i el franquisme. Una segona enfocada sobre les dissidències psiquiatritzades durant el període franquista. I una tercera que analitza el paper de la premsa de divulgació en salut mental i altres iniciatives crítiques i de canvi que van tenir lloc durant els anys de la Transició.
Les jornades s’organitzen amb l’objectiu d’afavorir la reflexió i la socialització de coneixements sobre el procés de victimització i posterior transformació cultural dins el sector de la salut mental. Amb una perspectiva històrica, els tres espais de conversa ens acosten a la realitat viscuda per les persones que van ser objecte d’atenció psiquiàtrica entre 1930 i la dècada dels 70s.
Oferim un espai de reflexió i d’anàlisi entre diferents experts que comparteixen la promoció dels drets humans dins el sector de la salut mental i la dignificació de la memòria de les víctimes de les pràctiques iatrogèniques de l’atenció psiquiàtrica al llarg de la història.
És necessària Inscripció (gratuïta fins completar aforament).