Jaciment paleolític de la Roca dels Bous
El jaciment de La Roca dels Bous, situat al municipi de Sant Llorenç de Montgai a la zona del Prepirineu català, és una excavació arqueològica en constant estudi que permet conèixer la forma de vida neandertal. Fa 50.000 anys, aquests homínids solien fer una parada en aquest abric, en transcurs del seu viatge entre les comarques de la Plana de Lleida i les del Pirineu. Els particulars processos geològics que es donen a la cinglera, coneguda com La Cascalda, han fet possible la preservació de nombroses empremtes d’aquestes visites dels neandertals.
La Roca dels Bous s’adscriu al període del Paleolític Mitjà, sent un jaciment clau per la investigació arqueològica sobre els neandertals del sud d'Europa que van habitar la zona fa uns 50.000 anys. El lloc es troba sobre el riu Segre, als contraforts dels Pirineus, sis quilòmetres al nord de la ciutat de Balaguer i dues hores en cotxe a l'oest de Barcelona. La seva ubicació permet un fàcil accés a la conca de l'Ebre i l'entrada als Pirineus. L'objectiu principal del projecte és l'estudi de la dinàmica de la població i els estils de vida de finals del Paleolític Mitjà, així com augmentar el nostre coneixement sobre les poblacions Neandertals. Les excavacions han identificat materials arqueològics característics dels neandertals, sobretot productes i estris de quarsita característics del període mosterià.
L’estudi arqueològic de l’espai es caracteritza per l'ús d'una tecnologia innovadora com és l'etiquetatge de les troballes amb codis DM. També és un dels primers llocs del paleolític mitjà a la Península obert a les visites.
El conjunt d’aquestes troballes, que conforma el jaciment arqueològic de la Roca dels Bous, es pot visitar amb la companyia de pantalles tàctils digitals, que faciliten comprendre com eren i com vivien els nostres avantpassats mitjançant les tècniques de recerca en el camp de l’arqueologia.