Torna el cicle de xerrades Cervella't sobre neurociències i salut mental
L’ansietat social, l’alimentació i la salut mental, la depressió i la neurobiologia en l’Alzheimer són els temes que centraran la propera edició del cicle de xerrades Cervella’t, que se celebra del 10 al 13 de març amb motiu de la Setmana Mundial del Cervell.

Un any més, la CORE en Salut Mental de la UAB i l’Institut de Neurociències (INc-UAB) se sumen a la celebració de la Setmana Mundial del Cervell amb un seguit de xerrades de divulgació per donar a conèixer l’impacte que la recerca en neurociència té en la nostra vida quotidiana.
Les xerrades se celebraran del 10 al 13 de març en línia i les impartirà personal investigador de la UAB i membres de la CORE en Salut Mental. L’assistència és oberta a tothom, però cal inscripció prèvia.
El dilluns 10 de març a les 19 h els investigadors de l’INc-UAB Carles Vendrell i Xavier Fernández impartiran la xerrada «Neurobiología en la enfermedad de Alzheimer», en què explicaran que, a partir de models animals i utilitzant tecnologies avançades de biologia molecular, analitzen l’activitat dels gens per entendre les causes de la pèrdua de memòria i la neurodegeneració que es produeix en aquesta malaltia.
A les 19.45 h se celebrarà la sessió «¿Cambia la depresión la forma en que interpretamos las expresiones faciales?». Eva Cortés, investigadora del grup Cognitive and Affective Science Laboratory, de l’INc-UAB, explicarà que la manera de percebre les emocions a la cara dels altres pot canviar en persones amb depressió, ideació suïcida i altres trastorns emocionals.
El dimarts a les 18 h Marta Godoy, de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), farà la xerrada «Más allá de la UCI: caracterización y manejo del síndrome post-cuidados intensivos», en què parlarà sobre com un estat de salut crític i el seu maneig poden tenir un impacte a escala cognitiva i emocional en els pacients de l’UCI, tant a curt com a llarg termini.
El dimecres a les 19 h tindrà lloc la sessió titulada «Com el consum d’aliments ultraprocessats afecta la salut mental i cerebral», a càrrec de Montserrat Solanas, Adam Álvarez, Verónica Palomera i Oren Contreras, tots ells de l’INc-UAB, que destacaran els efectes de consumir aliments i begudes ultraprocessats en la salut mental, especialment en la depressió i l’ansietat.
L’última xerrada serà el dijous a les 19 h: «L’ansietat social. Què és i presentació del projecte ANSIO-DIVERS». Melissa Samaniego, investigadora predoctoral de la UAB i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), presentarà el projecte ANSIO-DIVERS, un estudi per tractar l’ansietat social en persones amb trastorn de l’espectre autista i discapacitat intel·lectual a través de la teràpia cognitivoconductual modificada amb un espai de realitat virtual immersiva.