Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nova guia per a la formació i sensibilització sobre la Mutilació Genital Femenina

06 feb. 2025
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El document, elaborat per la Fundació Autònoma Solidària en el marc del projecte europeu Chat Plus, proporciona eines formatives i estratègies d'incidència per prevenir la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica nociva que atempta contra els drets humans de nenes i dones.

Portada guia Mutilació Genital Femenina

En el Dia Internacional de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina es publica la “Guia per a la formació i sensibilització sobre Mutilació Genital Femenina”, un document que posa de manifest la necessitat d’abordar aquesta pràctica des d’una perspectiva de drets humans, evitant l’estigmatització de les comunitats afectades i fomentant polítiques públiques que combinin prevenció, sensibilització i formació de professionals dels sectors sanitari, educatiu i social.

La publicació parteix de la definició de la MGF de l’Organització Mundial de la Salut com «tots els procediments que, de manera intencional i per motius no mèdics, alteren o danyen els òrgans genitals femenins». Aquesta pràctica, present en diferents països i grups ètnics d’Àfrica, l’Orient Mitjà, l’Àsia i Sud-amèrica, s’ha estès arreu del món a causa dels moviments migratoris i de la diàspora, i es calcula que unes 600.000 dones viuen amb les seves conseqüències a Europa.

L’elaboració de la guia ha anat a càrrec de la Fundació Autònoma Solidària i ha comptat amb la participació de diversos agents i especialistes, incloent-hi personal tècnic de la Generalitat de Catalunya, estudiants, professores i tècniques de la Universitat Autònoma de Barcelona, personal d’entitats com a Metges del Món, l’Associació de Dones Africanes de Terrassa, professionals sanitaris i activistes feministes i antiracistes. A més, ha estat cofinançada per la Unió Europea i s’ha nodrit de les experiències i conclusions extretes del projecte europeu CHAT Plus, el qual ha promogut accions de sensibilització i formació en centres educatius i altres espais públiques i comunitaris mitjançant l'activació de joves pertanyents principalment a les comunitats afectades per la MGF a Europa.

Aquest document s’estructura en diferents capítols que aborden la problemàtica de la MGF des de diverses perspectives. Primer, presenta el marc normatiu vigent a Catalunya i a l’Estat espanyol, detallant les lleis i protocols per prevenir aquesta pràctica. També inclou propostes formatives i de sensibilització per a professionals i comunitats, promovent un enfocament intercultural crític i de gènere interseccional basat en drets humans. A més, ofereix estratègies per millorar les polítiques públiques i garantir una protecció efectiva a les supervivents. Finalment, recopila recursos acadèmics i institucionals per facilitar una intervenció adequada.

Aquesta guia es presenta com a una eina essencial per a la lluita contra la MGF, promovent un abordatge basat en la justícia social, la igualtat de gènere i el respecte als drets humans. Properament estarà disponible també en anglès.

 

 

Dins de