Jornada sobre la reforma de l'avaluació de la recerca
La sala d’actes del Rectorat va acollir, el proppassat divendres 4 d’abril, la jornada "La reforma de l’avaluació de la recerca: com t’afecta?", adreçada a presentar els propers canvis que afectaran el sistema d’avaluació de la investigació. L’acte ha comptat amb la participació de la directora de l’ANECA, Pilar Paneque, del director de l’AQU, Jaume Valls, i de l’investigador de l’institut INGENIO Ismael Ràfols.

L’Acord sobre la reforma de l’avaluació de la recerca publicat el juliol de 2022, promogut per CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment), està tenint una forta repercussió a nivell europeu i està desencadenant nombroses iniciatives institucionals i nacionals per repensar els models d’avaluació. La reforma està molt lligada a l'estratègia per reforçar el paper de la universitat per contribuir al desenvolupament de la societat a través de la generació i la transferència de coneixement, i planteja un nou sistema d’avaluació de la recerca per reconèixer la complexitat i la diversitat de les diferents formes de fer investigació, així com del seu impacte a la societat.
Per tal de presentar la reforma del sistema d’avaluació de la recerca a la comunitat universitària, la UAB ha organitzat, divendres dia 4 d’abril, una jornada a la Sala d’Actes del Rectorat conduïda per la professora del Departament de Sociologia Teresa Sordé. Tal com ha explicat la vicerectora de Recerca de la UAB Assumpció Malgosa, la UAB es va adherir a la coalició CoARA el novembre del 2022 i ha treballat des d’aleshores per preparar un pla d’acció que es va presentar el juliol de 2024, “amb grups de treball per implicar la comunitat de la UAB en tot el procés de reforma de l’avaluació de la investigació”. De fet, la jornada s’emmarca en un projecte de la UAB iniciat el gener de 2025 sobre els nous criteris per avaluar la investigació, orientat a analitzar “quins aspectes ens hem de focalitzar des de la Universitat i determinar possibles millores”.
Ismael Ràfols, investigador de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement INGENIO, centre mixt de la Universitat Politècnica de València i del CSIC, i director de la càtedra UNESCO en Diversitat i Inclusió a la Ciència Global de la Universitat de Leiden (Països Baixos), ha plantejat des d’una òptica acadèmica què és l’avaluació i per a què serveix el coneixement que es genera des de les universitats. “El valor de la investigació no és el mateix ara que quan es va fundar la UAB, i l’avaluació no pot estar encara lligada només a allò que es publica sinó a les activitats que donen valor al coneixement”, ha recordat, per incidir en que “hi ha consens per anar cap a una pluralització de criteris”. Exemple d’això és la coalició CoARA, que té com a principi “reconèixer la diversitat de contribucions que permetin que cada institució generi coneixement d’acord amb la seva missió”, ha explicat.
Pilar Paneque, directora de ANECA, ha detallat la reforma del sistema d’avaluació, tot tenint present que “s’ha de dissenyar models que permetin estandarditzar d’acord amb la normativa vigent i orientats a l’avaluació de la suficiència”. Amb els canvis, l’avaluació “és performativa, modifica el comportament dels científics. A cada investigador li permet presentar més diversitat d’aportacions, amb respecte a la interdisciplinarietat i la tradició de cada disciplina, amb avaluacions qualitatives, tenint present la dimensió de la ciència oberta, tot fomentant l’ús de repositoris, amb respecte al multilingüisme, amb mesures d’igualtat i amb control de les males pràctiques” ha detallat Paneque. Pel que fa a l’acreditació, la directora de l’ANECA ha explicat que l’avaluació, entre d’altres trets, “s’ajusta a la primera etapa de la carrera acadèmica, introdueix el CV breu i redueix la pressió per produir treballs”.
Per a Jaume Valls, director de l’AQU, “s’ha dedicat molt de temps a definir els criteris de professorat i s’ha adaptat el CV aquests nous criteris”. Una reforma que també ha afectat l’avaluació institucional, “tot desenvolupant criteris per a l’avaluació de la recerca també a aquest nivell”. Valls assegura que amb les noves mesures “es redueix la burocràcia i s’incrementa la participació de la comunitat acadèmica en els processos, amb la formació de comitès d’experts”.
Després d’un torn de preguntes per part dels assistents, la sessió ha finalitzat amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente, qui ha recordat que fa unes setmanes “el Consell de Govern va aprovar el compromís amb la iniciativa CoARA”. “Les universitats hem de fer aquests passos per impulsar i canviar la forma d’avaluació. Aquests grans reptes requereixen una nova mirada per poder donar resposta a allò que la societat espera de nosaltres, de manera que seguirem treballant per assolir aquests canvis per impactar en la societat i ser motor de canvi”, ha conclòs Javier Lafuente.