Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Exposició "eARTh observation" a l'edifici ICTA-ICP

04 juny 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La mostra, un diàleg entre obres d'art del s.XX i imatges d'observació de la Terra, és una iniciativa de l'Institut Cartògràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) amb la col·laboració de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) i la Coordinació de Ciències Ambientals de la Facultat de Ciències. 
Exposició eARThObservation

Tot coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el proper dijous 5 de juny l’edifici ICTA-ICP de la UAB acollirà la inauguració de la mostra "eARTh Observation". L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 d'agost, presenta un recull d'obres d’art del segle XX en diàleg amb imatges captades per sensors aerotransportats -en les franges de l’espectre visible i de l'infraroig proper-, de satèl·lits òptics i de radar tèrmic, totes elles processades per l’ICGC.
 
Els fenòmens en els entorns urbans, com l’illa de calor o el comportament tèrmic de la ciutat, queden representats en aquesta mostra. L’agricultura i el medi forestal hi tenen també el seu paper. El vigor de la vegetació, en molt alta resolució, els incendis forestals, o la caracterització de sòls en alta muntanya són bons exemples. L’ICGC ha treballat també en l’àmbit de la geologia i la geomorfologia. Els treballs de suport al programa nacional d’investigació a l’Antàrtida es presenten en dues imatges de la mostra. Les imatges processades de satèl·lit que ofereixen una visió de grans cobertures, ja sigui per a la producció cartogràfica o per a l’anàlisi de moviments del terreny, completen l’exposició. Es tracta, en tots els casos, d’imatges que no han estat manipulades per tal de cercar la similitud formal amb les obres d’art. Més enllà de coincidències formals, estètiques o cromàtiques, la mostra cerca un diàleg de continguts i de sensacions, en el qual el punt de vista de l’observador és fonamental.
 
ICTA i ICGC han iniciat la seva col·laboració en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament d’aplicacions ambientals a partir de l’observació de la Terra i, en particular, dels sensors hiperespectrals de l’ICGC. Aquest marc de treball, que intenta relacionar el coneixement, la recerca i els actius d'ambdues institucions per generar una millor informació mediambiental, té en aquesta mostra una component de divulgació, visualització i reflexió, envers el medi natural i urbà, des del punt de vista que ens ofereix aquest tipus d’imatge.
 
La celebració, el dia 5 de juny, del Dia Mundial del Medi Ambient, així com el marc d’activitats de l’ICTA de la UAB i la Coordinació de la Titulació de Ciències Ambientals de la Facultat de Ciències de la UAB, van convergir, a iniciativa de l’ICTA, per tal que aquesta mostra es pogués exposar en el nou edifici, seu de l’ICTA i de l’ICP (Institut Català de Paleontologia).

Dins de