Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Es presenta un estudi sobre les condicions de l'alumnat de secundaria de Sabadell

28 feb. 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Fundació Bosch i Cardellach acollirà a la seva seu, el proper 6 de març, a les 19 h, la presentació d’un estudi del grup Emigra de la UAB que es centra en l'alumnat de quart de l’ESO de Sabadell i les condicions que dificulten la seva educació.
Silvia Carrasco presenta un estudi sobre les condicions socials de l'alumnat de secundaria de Sabade
El 6 de març, a les 19 h, la Fundació Bosch i Cardellach organitza a la seva seu (C. de la Indústria, 18. Sabadell) la presentació “Una mirada a Sabadell a través dels nois i noies de l’ESO: condicions socials, aspiracions i oportunitats”, que oferirà Silvia Carrasco, professora del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB. La presentació tractarà sobre els resultats del Grup de Recerca en Migracions, Educació i Infància (Emigra) de la UAB dins del projecte de recerca sobre l'abandonament escolar prematur Reducing Early School Leaving in Europe RESL.eu (2013-2018), finançat pel 7è Programa Marc.

Carrasco és la investigadora principal d'aquest projecte. És també sots-directora del Centre d’Estudis i Recerca en Migracions de la UAB i responsable del grup de recerca Emigra, a més de codirectora del Màster en Migracions Contemporànies. És especialista en diversitat i desigualtat educativa, centrant-se sobretot en migracions, minories i educació.

L'acte vol donar a conèixer la situació de l’alumnat de Sabadell a partir de l’estudi del 93% del total d’estudiants de quart d’ESO. Els resultats de la recerca confirmen els perfils de l'alumnat amb més perill d'abandonament escolar prematur pel que fa a gènere, origen migratori i classe social: el perfil que pateix més risc seria el de nois de classe obrera i d'origen estranger. Conclou que es poden identificar cinc perfils de centres amb una distribució desigual dels recursos humans i materials.

També s’estableixen dotze propostes d’actuació a nivell local com ara millorar la detecció precoç de la desvinculació, descentralitzar l’orientació, generalitzar la mentoria, establir indicadors d’equitat educativa, millorar l’oferta de cicles de formació professional o ampliar l’oferta de formació ocupacional.

La recerca abasta altres línies de treball sobre els factors de risc i protecció davant de l'abandonament escolar prematur, les mesures de suport a l'alumnat als centres catalans, l'impacte dels programes compensatoris, el paper del professorat i de les famílies pel que fa a les aspiracions de l'alumnat, o la incidència de la política lingüística en les trajectòries educatives, comparant dades, polítiques i pràctiques entre diferents països europeus.
 

Dins de