Ens ha deixat el professor Jordi Mancebo
Jordi Mancebo i Cortés, professor associat mèdic del Departament de Medicina de la Unitat Docent de Sant Pau i cap de l’UCI de l’Hospital de Sant Pau, ens va deixar el dissabte passat, 6 d’agost. La UAB expressa el seu condol més sentit a les persones que l’apreciaven i comparteix la tristor per la seva pèrdua.
Des de la Facultat de Medicina de la UAB expressen el seu condol amb aquestes paraules:
«Jordi Mancebo i Cortés es va formar via el MIR a l’Hospital de Sant Pau sota la tutela del professor Àlvar Net i Castel. En acabar la residència, durant un temps va treballar als hospitals Parc Taulí de Sabadell i Germans Trias i Pujol de Badalona, per reincorporar-se al Sant Pau, on va desenvolupar-se com a adjunt, tutor de residents, cap clínic, cap d’unitat i, finalment, cap de servei. Durant aquest període va treballar estretament amb els professors i metges, Lluís Marruecos, Joan Maria Sánchez, Antoni Roglan i Salvador Benito.
»En el seu currículum hi figuren estades a Rochester, Denver, Chicago, Bethesda, Yale, Tucson, París i Toronto, en aquests dos darrers casos amb un gran amic seu, el professor Laurent Brochard, amb el qual va dur a terme gran part de la recerca en el seu àmbit de coneixement: la insuficiència respiratòria aguda amb requeriment de ventilació mecànica. Actualment, és considerat un referent mundial en aquest àmbit.
»El professor Mancebo va formar part, com a membre d’honor, directiu i president, d’una infinitat de societats mèdiques, va rebre el Premi a l’excel·lència del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i va ser professor de Medicina de la UAB i de la Universitat de París XII.
»Va participar en moltes comunicacions (més de 350) i ponències arreu del món (més de 800), cartes, articles, revisions i editorials en revistes de màxim impacte dins de l’àmbit científic (més de 300), capítols de llibre (més de 90) i llibres (10), i va dirigir tesines i tesis (10). D’aquesta manera va posar el nom del Servei de Medicina Intensiva i de l’Hospital de Sant Pau en un punt destacat en l’àmbit mundial.
»Va rebre nombroses beques, premis i fons d’investigació sanitària en l’àmbit estatal i europeu, va desenvolupar tasques de revisor d’una infinitat de revistes mèdiques i va participar en molts comitès editorials i científics, dirigint i coordinant cursos relacionats amb el seu àmbit d’expertesa. A més, va organitzar innumerables reunions, congressos i simposis nacionals i internacionals.
»Va formar part de moltes comissions i comitès de l’Hospital de Sant Pau, com a membre i també com a president, i va formar part de la subdirecció mèdica del centre.
»En l’àmbit més personal, una bona amiga li va posar el sobrenom de “l’enfant terrible” per la seva incorruptible defensa dels seus principis independentment del càrrec o posició de la persona amb la qual discrepava.
»Més enllà d’haver perdut un doctor amb un extraordinari currículum, ens ha deixat un professor i, sobretot, un amic. Una abraçada a la família i a tots aquells que l’han conegut i senten la seva mort. Descansi en pau.»