Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El rector fa una crida a promoure l'alfabetització mediàtica i una actitud crítica envers les fonts d'informació

28 abr. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’Hotel Exe Campus, situat a la Vila Universitària de la UAB, acull la Segona Conferència Internacional sobre Alfabetització Mediàtica i Comprensió Global (MILID & Global Understanding) els dies 28 i 29 d’abril. El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha intervingut en la inauguració de la trobada i ha afirmat que "és imprescindible promoure l'alfabetització mediàtica i les competències digitals de la ciutadania per facilitar una actitud crítica envers les fonts d'informació i els missatges rebuts".

El rector fa una crida a promoure l'alfabetització mediàtica i una actitud crítica envers les fonts

Segons Lafuente, "cal reclamar un compromís ètic compartit i cal exigir la responsabilitat d'institucions, empreses i mitjans de comunicació a l'hora de garantir la veracitat de la informació que difonen i de disposar de mecanismes de transparència i de retiment de comptes". El rector ha afirmat que reptes com ara el desenvolupament de la intel·ligència artificial "afecten els pilars de la societat i de la democràcia" i ha recordat que les universitats públiques catalanes van fer públic fa uns dies el manifest Per una democràcia europea del coneixement.

A l'acte d'inauguració del congrés, han intervingut també el president de l'Acadèmia Àrab per a la Ciència, la Tecnología i el Transport Marítim (AASTMT), Ismail Abdel Ghaffar Farag, qui ha agraït la col·laboració de les diferents institucions implicades en l'organització; Tawfik Jalassi, subdirector General de Comunicació i Informació de la UNESCO, que ha manifestat que Nacions Unides "compta amb la col·laboració" de les institucions del congrés "en la defensa de la llibertat d'expressió"; i Adeline Hulin, cap de la Unitat d'Alfabetització Mediàtica i Informativa i Competències Digitals de la UNESCO, qui ha parlat de les accions endegades en aquest terreny. A més, en nom de les entitats organitzadores, els professors José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme de la UAB, i Samy Tayie, de l'AASTMT, han exposat els objectius de la trobada, tot emfasitzant que l'alfabetització mediàtica és un aspecte vital per al "benestar de la societat" i per a una "cultura de la pau global".

Cap a un pla d'acció comuna

L'esdeveniment reunirà més de 100 experts internacionals i representants de 50 institucions per dissenyar un pla d'acció comuna que promogui l'alfabetització mediàtica, el pensament crític i el diàleg intercultural. Les jornades, organitzades per la UAB i l'Acadèmia Àrab a través del MiL Institute i el Gabinet de Comunicació i Educació, s'emmarquen en el programa de cooperació MILID de la UNESCO i compten amb el suport de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).

Durant dos dies, la conferència oferirà sessions plenàries, tallers interactius i espais de debat centrats en l'enfortiment dels valors democràtics, els drets humans i la cooperació intercultural mitjançant l'ús responsable dels mitjans i la intel·ligència artificial. Es tractaran temes clau com el desenvolupament de polítiques públiques en alfabetització mediàtica, la qualitat del periodisme, l'ètica digital, l'educació en entorns digitals i les estratègies per combatre la desinformació i el discurs d'odi.

A més, la jornada forma part del programa de cooperació UNITWIN en alfabetització mediàtica, impulsat per la UNESCO, i té com a objectiu consolidar una plataforma global de col·laboració entre activistes i investigadors en institucions compromeses amb l'alfabetització mediàtica. En aquest context, Barcelona es converteix en el centre d'una reflexió internacional que busca promoure la pau, la cohesió social i l'acord entre cultures i religions en un moment especialment crític per a la convivència global.

Dins de