Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El projecte ULALABS explora el paper dels laboratoris vius per millorar la sostenibilitat de les ciutats

25 set. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 16 i 17 de setembre, els socis europeus d'ULALABS, un projecte liderat per la CORE de Ciutats intel·ligents i sostenibles de la UAB, van reunir-se a la ciutat de Linköping per a una sessió titulada "Explorant el paper dels laboratoris vius per a la innovació de la sostenibilitat urbana", com a part del Fòrum Future Now.

Trobada del projecte ULALABS a Linkoping

Aquest projecte pretén definir un marc teòric i pràctic per a la implementació i el funcionament d'un laboratori viu distribuït entre la UAB, la Universitat de Linköping (Suècia), la d'Stavanger (Noruega) i la de Twente (Països Baixos) per abordar de manera col·laborativa reptes urbans per lluitar contra el canvi climàtic.

Fins el 2026, l'ULALABS posarà a prova solucions a reptes socials, urbans i mediambientals, involucrant estudiants, investigadors, professionals, empreses, administracions públiques i ciutadans. La UAB hi participa a través dels seus laboratoris oberts, els UAB Open Labs, que involucren personal investigador en economia circular i sostenibilitat, juntament amb agents regionals com la xarxa de laboratoris del Vallès del Hub B30. El projecte també produirà un catàleg de pràctiques innovadores per a laboratoris d'innovació urbana, directrius metodològiques per a les comunitats d'aprenentatge distribuïdes i una comunitat d'aprenentatge sostenible per complementar els laboratoris d'innovació oberts.

En el marc de la trobada a Linköping (Suècia), el 16 de setembre els socis d'ULALABS van realitzar un taller de visió futur, dirigit pel DesignLab de la Universitat de Twente. Aquest taller va aplicar metodologies de futur responsables i exercicis creatius per preveure col·laborativament un futur compartit per al laboratori distribuït. La discussió es va centrar en els principis i les premisses que haurien de sustentar el futur laboratori distribuït en diverses regions. Concretament, es va posar èmfasi en la inclusivitat i la igualtat, i també en la importància de les connexions físiques i de les interaccions presencials.

El dimarts, 17 de setembre, com a part del Forum Future Now, l’ULALABS va organitzar la sessió titulada "Explorant el paper dels Living Labs per a la innovació en la sostenibilitat urbana", en què es van presentar diferents iniciatives: l’ecosistema d’innovació Hub b30, a Catalunya; l’experiència de la ciutat d’Enschede i la regió del Twente, al Països Baixos, amb el Tèxtil Lab i ChallengeLab Twente Circular; el Nordic Edge, els clústers d’innovació de Noruega per a la tecnologia de la ciutat intel·ligent i l’agritech i el centre d’innovació “Innoasis”, i les experiències d’Ebbepark, un nou barri de Linköping, un entorn construït i habitable on es proven, es verifiquen i, potencialment, es porten al mercat noves idees i solucions, tant empresarials com acadèmiques per promoure la sostenibilitat social i mediambiental.

Dins de