El Claustre aprova l'informe sobre línies generals de la política de la UAB
El Claustre General de la UAB, reunit el 23 d'octubre passat, va aprovar l'informe del rector sobre les línies generals de la política de la Universitat per 79 vots a favor, 23 vots en contra i 14 vots abstencions.
El rector, Ferran Sancho, va obrir el seu informe referint-se a la situació econòmica de la universitat, posant èmfasi en com han afectat les retallades pressupostàries de la Generalitats a aspectes com la inversió en infraestructures. Va informar que, el 2014, s'ha recuperat 27 del 51 milions d'euros de deute que la Generalitat té amb la UAB i va comentar les alternatives de la UAB per assolir finançament a través de la Fundació UAB (FUAB). I va explicar les actuacions endegades per reorganitzar la FUAB i alinear-la amb els objectius de la Universitat, i les auditories i canvis executats a la Fundació per als Estudis de Prevenció i Seguretat Integral (FEPSI).
La proposta de reforma dels plans d'estudis per part del govern va ocupar una altra part destacada de l'informe. La possible reforma representa, segons el rector, una oportunitat per exercir de manera responsable l'autonomia universitària tot posant per davant les necessitats formatives dels estudiants. Alhora, va reflexionar que ara "és el moment per revisar en profunditat el decret de taxes per evitar incrementar les dificultats d'accés a la universitat". I va explicar que la UAB ha creat un nou instrument de suport als estudiants en dificultats econòmiques, els ajuts per a situacions d'emergència, que no etan cobertes per les beques Finestreta tot recordant, no obstant, que el marge de la Universitat en aquest sentit és limitat i que és responsabilitat dels governs lluitar contra els riscos d'exclusió del sistema.
L'informe va tractar també altres temes referents al personal de la UAB, sent especialment crític amb les taxes de reposició imposades pels governs espanyol i català. Segons el rector, que va defensar fermament l'autonomia universitària en aquest aspecte, "l'única taxa de reposició acceptable és la inexistent" per tal de “treballar amb autonomia i llibertat dins dels marges que la disponibilitat econòmica permeti”. D'altra banda, Sancho va afirmar que s'ha pogut complir el compromís de permanència dels professors lectors acreditats; va explicar que, durant tres cursos, es crearà un mínim de deu noves places de professors lectors per curs a partir d'enguany; i va explicar el procés de canvi de contractes temporals a indefinits dels treballadors del capítol VI que compleixen els requisits per ser considerats com a tals.
Pel que fa a la recerca, el rector va reivindicar un nivell de finançament homologable al de les universitats europees de referència, tot considerant molt insuficient el pes de la recerca al model català de finançament universitari. Va explicar que la UAB s'ha presentat a la convocatòria de COFUND, programa altament competitiu de la Unió Europea per cofinançar el contracte d'investigadors. I va comentar també el paper central de la UAB al programa RIS3CAT d'especialització regional intel·ligent pel que fa a R+D.
El rector va fer esment també als acords d'intercanvi assolits per la UAB amb destacades universitats australianes i amb la Universitat de Califòrnia, així com a la incorporació a la xarxa internacional World 100, que integra universitats amb posicions destacades als rànquings internacionals, i l'impuls d'una xarxa d'universitats amb menys de 50 anys a través de l'Aliança 4 Universitats. I, entre altres temes destacats, va anunciar la futura implementació d'un protocol d'actuació per als casos de violència de gènere, d'un codi de bones pràctiques en la docència i la dedicació d'ajuts a estudiants que vulguin promocionar en un programa de promoció de llengües.
Al debat posterior a la presentació de l'informe, es van discutir temes diversos sobre la situació de la UAB i de la comunitat universitària. Es va incidir novament en la situació econòmica i les perspectives de reforma dels plans d'estudi, tot tractant qüestions com l'assignació de recursos per a màsters, l'atenció a les particularitats de cada centre o la necessitat d'assolir més recursos per a la recerca. Es va parlar també de qüestions referents a les condicions laborals del professorat agregat interí o del personal d'administració i serveis temporal, i es va fer referència a les reestructuracions i canvis a l'Institut de Ciències de l'Educació i a l'escola bressol Gespa.
Presentació d'informes
Al Claustre es va presentar també l' informe de la Comissió de l'Espai Europeu d'Ensenyament i es va debatre sobre el seguiment del model de dedicació acadèmica del professorat i sobre les línies generals del model departamental de la UAB.
Es va sotmetre a discussió també una declaració sobre l'anunciada reforma dels plans d'estudi però la proposta no va ser finalment votada per manca de quòrum. Pel mateix motiu no es van sotmetre a votació quatre propostes presentades pels claustrals de la UAB sobre millora dels procediments de justificació de projectes de recerca, a favor del dret a decidir i de la consulta del 9 de novembre, sobre el finançament dels SGR i del personal TSR i sobre personal de suport a la recerca i personal temporal.