"Oh, my Got!", campanya per a reduir l'impacte mediambiental que generen els gots d'un sol ús

04/02/2014
A la Universitat Autònoma es gasten prop d’un milió de gots d’un sol ús a l’any, lliurats per les 45 màquines de cafè repartides pel campus. Si s’evitessin tots aquests gots de cafès s’estalviarien 2.555 kg. de plàstic prolipè. Les emissions equivalents de diòxid de carboni són de 5.103 kg. de CO2. El volum de residus que suposen tots aquests gots, sense compactar, és l’equivalent a tres piscines olímpiques. L’impacte mediambiental és important ja que cadascun d’aquests gots d’un sol ús tarda més de 100 anys en degradar-se.
ACONSEGUIR QUE TOTHOM PORTI EL SEU GOT
Les màquines de cafè distribuïes pel campus de Bellaterra tenen l’opció de servir la beguda sense got, amb l’estalvi econòmic pel consumidor de 0,05 cèntims si s’opta per aquesta opció. L’objectiu és que totes les persones es portin el seu got i el reutilitzin cada vegada. La campanya “Oh my Got” es centra, en aquesta primera fase, en la sensibilització i en informar de l’impacte mediambiental que això suposa. S’ha col·locat informació a totes les màquines de cafè i s’ha creat una pàgina específica de Facebook anomenada "OH, my Got!". En una segona fase de la campanya, s’està estudiant la possibilitat de repartir gots reutilitzables i plegables entre els membres de la comunitat UAB.
VOLUNTARIS PEL MEDI AMBIENT
El grup de voluntariat de medi ambient de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que promou aquesta iniciativa, està format per 15 estudiants voluntaris i, juntament amb l’Oficina de Medi Ambient de la UAB, es dedica a organitzar campanyes de sensibilització per influir en les condicions ambientals i millorar l’entorn de la UAB. Organitza diferents activitats com la construcció i seguiment de caixes niu pels ocells del campus, prevenció de residus, campanyes sobre el reciclatge o la promoció de zones de Bookcrossing (intercanvi de llibres de manera gratuïta), entre d'altres.
MESURES PIONERES EN SOSTENIBILITAT
La UAB, conscient que les ampolles de plàstic i els gots de cafè són el gran focus de generació en volum de residus domèstics, va crear fa uns 5 anys la “Gotimplora”, un envàs doble compost d’una ampolla amb tap hermètic i nansa, que porta adherit un got a la seva base. L’any 1998 en va produir 50.000 i les va repartir a tots els membres de la comunitat. Avui dia es poden comprar a l’Abacus. Fabricada amb policarbonat molt resistent, reutilitzable i apte per a l’ús alimentari, va guanyar el premi 2009 de disseny per al reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya i el Premi Acció 21 de2009 de l’Ajuntament de Barcelona. Cal considerar que l’hàbit de consumir aigua embotellada té un cost ambiental molt alt. Espanya és el desè consumidor d’aigua embotellada mundial i cadascun de nosaltres bevem una mitjana de 126 litres d’aigua envasada i els costos d’aquest luxe van més enllà de la nostra butxaca. Aquesta quantitat d’ampolles de plàstic i gots de cafè embruten el nostre entorn, omplen abocadors, o s’incineren a les plantes de tractament d’escombraries barrejades amb la resta de les deixalles domèstiques. Cal tenir en compte que durant el curs a la UAB es consumeixen al voltant de 1,5 milions d’ampolles d’aigua d’un sol ús i les màquines d’autovenda serveixen prop d’1 milió de begudes calentes.
La UAB és una universitat molt sensible a tot el respecte pel Medi Ambient. Va ser la primera institució que va utilitzar el got reutilitzable per a la seva Festa Major, l’any 1998, una experiència pionera que va ser ràpidament adoptada en molts esdeveniments com el Fòrum de les Cultures 2004 i en gran quantitat de festes majors i concerts de Catalunya i de l’estat. El Got de la Festa, que es lloga i després es pot retornar, suposa reduir a més de la meitat la quantitat de residus per persona que es generen en la Festa Major de la UAB.