La UAB investeix doctor 'honoris causa' el ginecòleg veneçolà Roberto Romero

26/04/2012
Roberto Romero és professor d’obstetrícia i ginecologia de la Universitat Estatal de Wayne (EUA) i director de la Divisió d’Investigació de Perinatologia de l’Institut Nacional de Salut Infantil i Desenvolupament Humà dels Estats Units. El seu centre docent i de recerca és un dels més importants del món en els camps de la genòmica i la proteòmica al servei de la perinatologia.
Romero ha fet contribucions substancials a la literatura de referència en les àrees de diagnòstic d'embaràs ectòpic, diagnòstic prenatal, amniocentesi, restricció del creixement fetal, prematuritat, infecció com a causa del part prematur i biologia molecular prenatal. A més, la seva trajectòria personal destaca per haver començat en un país poc destacat en el seu àmbit de recerca per després continuar als centres més destacats a nivell internacional.
Nascut el 1951 a Maracaibo (Veneçuela), Roberto Romero va obtenir el títol de metge (magna cum laude) el 1974 a la Universitat del Zulia, també a Maracaibo. Va realitzar la residència d'obstetrícia i ginecologia a la Universitat de Yale (EUA), on va ser cap de residents en aquesta àrea entre 1978 i 1979. Va començar a exercir la docència el 1982 a Yale. El 1992, va ser nomenat director de la Divisió d'Investigació de Perinatologia de l'Institut Nacional de Salut Infantil i Desenvolupament Humà dels EUA.
Ha publicat nombrosos llibres, entre els que destaquen Ultrasons en obstetrícia, Principis i pràctica de la ultrasonografia en obstetrícia i ginecologia i Part preterme i és editor i membre del consell editorial de moltes revistes i publicacions, com ara Medicina Prenatal i Neonatal, Journal of Perinatal Medicine, Journal of Materno-Fetal Medicine o American Journal of obstetrics and Ginecology, entre d'altres.
Al llarg de la seva trajectòria, el professor Romero ha rebut nombroses distincions, com ara el Premi de Servei ISUOG de la Societat Internacional de Ginecòlegs i Obstetres d'Ultrasons (1995), el Premi a l'Investigador Young CAOG (2000), el Premi de l'E d'Excel·lència a la Millor Comunicació Oral de la Societat per a la Medicina Materno-Fetal (1999) o la Medalla d'Or Ian Donald (2004).
Actualment forma part de diversos comitès i societats, en ells quals es troben la International Academy of Perinatal Medicine (amb només 31 membres arreu del món), de l'Associació Central d'Obstetres i Ginecòlegs o de la Societat Internacional d'Ultrasó en Obstetrícia i Ginecologia.
Programa de l’acte
La rectora de la UAB, Ana Ripoll, obrirà la cerimònia i donarà pas al discurs del padrí del doctorand, Lluís Cabero. A continuació, s'atorgarà el diploma i la medalla corresponents al nou doctor honoris causa, que passarà a llegir la seva lliçó magistral, titulada “Nanotecnologia e imatges moleculars en neuroinflamació i prevenció de paràlisi cerebral”
A continuació tindrà lloc una actuació musical del quartet vocal “Quarts de Quatre” i unes paraules de cloenda per part de la rectora. L'acte finalitzarà amb la interpretació, per part del mateix quartet vocal, del tradicional cant Gaudeamus igitur.