Sala de premsa Premsa i mitjans

La Facultat de Comunicació reflexiona sobre la transformació del periodisme

La Facultat de Ciències de la Comunicació va acollir el dimecres 22 la primera xerrada-debat del cicle “On som? Cap a on anem? Reflexions per a la comprensió del món que arriba”. La xerrada va tractar sobre els nous mitjans que han aparegut en els darrers anys, en un marc on la crisi no només ha marcat l’economia o la política, sinó també el periodisme.

24/05/2013

La xerrada va estar inclosa a la sèrie “Repensant el periodisme: nous mitjans en temps de crisi” i va comptar amb la participació de Carlos Zeller, sociòleg i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura; Eva Domínguez, periodista i professora a la UPF i a la UOC; Andreu Missé, soci i director de la revista Alternativas económicas; i Jordi Pérez, periodista i autor d’ObamaWorld.es, bloc sobre política internacional. Així doncs, es va parlar sobre la transformació que està patint el periodisme, no en el sentit negatiu sinó des d’un punt de vista positiu.

Carlos Zeller va destacar que la crisi que està passant la societat és una crisi que “ha fet veure les misèries de la democràcia representativa, les estructures polítiques i econòmiques”. Una crisi que també ha afectat al periodisme, amb un “esclat del model de creixement, per culpa de la dependència del sistema financer” i una “crisi de legitimitat”, marcada pels “interessos i necessitats dels grans actors polítics, econòmics i institucionals que constitueixen el sistema de fonts dels mitjans de comunicació”. Zeller va comentar que es pot lluitar contra el deteriorament del periodisme, amb “noves propostes” per reconstruir la democràcia, amb una nova “concepció de l’ofici” que guanyi la “complicitat dels ciutadans”.

Per la seva banda, Eva Domínguez va parlar sobre el que ella anomena “microperiodismes”, projectes petits relacionats amb el periodisme que han aparegut com a “resposta a la crisi de la indústria o de l’exercici de la professió”. Domínguez va destacar que actualment “estem en un bon moment”, en el sentit que “abans només es podia practicar el periodisme tradicional i s’havia de demanar permís per fer-ho, ara es pot crear el propi periodisme”. La periodista va donar també algunes claus per fer microperiodisme, com explorar i investigar nous formats constantment, connectar amb l’audiència i aconseguir la complicitat ciutadana i col·laborar amb altres projectes.

Un cas de nous mitjans és Alternativas económicas. Andreu Missé va parlar sobre la revista, d’on és soci i director. Es tracta d’una revista mensual de divulgació econòmica, formada com a cooperativa de treball associat. D’altra banda, Jordi Pérez va parlar sobre el seu projecte ObamaWorld.es, el seu bloc sobre política internacional. Jordi Pérez és coeditor juntament amb Eva Domínguez dels llibres Microperiodismos i Microperiodismos II, de l’Editorial UOC, que recull petits projectes de periodisme.

La xerrada del dimecres 22 va ser la primera del cicle de conferències “On som? Cap a on anem?”, un cicle proposat per estudiants de Periodisme i organitzat pel Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura. El cicle pretén donar idees en un sentit constructiu, amb una mirada crítica, sobretot de cara al panorama desolador que estem patint aquests darrers anys. Per al proper curs hi ha prevista una sèrie de conferències sobre cooperativisme i periodisme i una altra dedicada a la reflexió sobre la societat contemporània.