L'Institut Confuci de Barcelona es posa en marxa

15/04/2010
A l'acte inaugural, que ha tingut lloc aquest matí, a Casa Àsia, han intervingut el delegat de Presidència i Relacions Institucionals de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, el director general de Casa Àsia, Jesús Sanz, la rectora de la UAB, Anna Ripoll, el vicerector de Relacions Institucionals de la UB, Carles Carreras, el vicerector de la Universitat d'Estudis Estrangers de Pequín, Peng Long, el cònsol general de la República Popular de la Xina, Wang Shixiong, i la directora general de la Seu Central de l'Institut Confuci (Hanban) de la Xina, Xu Lin.
D'ençà la signatura del conveni per a la creació de l'ICB (2008), les institucions implicades (Hanban, UAB, UB i Casa Àsia) han elaborat i aprovat els estatuts de la Fundació Institut Confuci de Barcelona. Aquesta fundació, a través del seu patronat, serà l'ens que gestionarà a partir d'ara les activitats de l'ICB. Igualment, Hanban ha designat la Universitat de Llengües Estrangeres de Pequín (BFSU) com a universitat associada a l'ICB que aportarà tres professors per a cadascuna de les tres seus i un subdirector general per a l'ICB. També farà una donació de 3.000 llibres i material didàctic per a la Biblioteca Confuci, que estarà localitzada a la Mediateca de Casa Àsia.
L'Institut Confuci de Barcelona és el quart que s'inaugura a Espanya després dels centres que hi ha a Madrid, Granada i València, i desenvoluparà activitats acadèmiques i culturals a Casa Àsia, la UAB i la UB. En concret, l'ICB durà a terme, entre altres, les següents activitats:
- Ensenyament de la llengua xinesa amb mètodes diversos, inclosos multimèdia i en línia.
- Cursos específics relacionats amb la llengua xinesa: empresarials, preparació per a la realització d'estudis a la Xina, preparació d'exàmens, traducció i interpretació, turisme, comerç, banca i medicina tradicional xinesa.
- Cursos que pertanyen a programes acadèmics xinesos oficials, acceptats pels centres d'ensenyament de la República Popular de la Xina.
- Cursos de formació de professors de xinès.
- Celebració d'exàmens oficials de nivell de xinès (HSK, hanyu shuiping kaoshi) i de capacitació de l'ensenyament d'aquest idioma com a llengua estrangera.
L'ICB serà totalment operatiu a partir del nou curs acadèmic 2010-2011. Tot i que hi haurà una programació conjunta d'activitats, també se n'han programat d'específiques per part de cadascuna de les tres parts integrants. Així, a banda de l'oferta estrictament acadèmica -cursos de xinès mandarí a les tres seus-, s'ha previst la creació d'una pàgina web, la visita d'escriptors i cineastes xinesos, la celebració del I Congrès Iberoamericà d'Estudis Xinesos, cursos d'estiu i un programa de beques per a estudiants de xinès, entre altres activitats.
La secretaria de l'ICB es troba a Casa Àsia, i cada universitat comptarà amb un responsable de l'Institut que es farà càrrec de les seves respectives activitats.
L'Institut Confuci al món i l'ensenyament de la llengua xinesa
En total, segons dades aportades per Hanban, hi ha 282 Instituts Confuci al món repartits per 88 països: 70 a l'Àsia, 21 a l'Àfrica, 87 a Amèrica i 10 a Oceania. A Europa n'hi ha 94 a 29 països diferents. El primer país europeu a acollir un Institut Confuci va ser Suècia. Abans de la inauguració oficial de l'ICB, s'han realitzat dues activitats prèvies: un espectacle de música, dansa, arts marcials i cal·ligrafia a càrrec de la Universitat Normal del Nord-est (Changchun) a la UB, i l'examen de nivell de xinès (HSK), convocat per l'Institut Confuci, a a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB.
A Espanya hi ha més de 10.000 alumnes que estudien xinès, segons l'Ambaixada de la República Popular de la Xina a Espanya. A Catalunya, n'hi ha més de 1.500, entre els diferents títols que ofereixen les universitats (UAB-UPF, UB, UOC), l'Escola Oficial d'Idiomes de Catalunya, l'Instituto de Cultura China (ICC) i Casa Àsia. Aquestes xifres, però, no inclouen les provinents d'acadèmies, professors particulars i altres centres escolars.