Sala de premsa Premsa i mitjans

José Martínez Gázquez ingressa a la nova Acadèmia Europea de la Religió

Ingrés Martínez Gázquez a l'Academia Europea de la Religió
L’Acadèmia, amb el suport del Parlament Europeu i de la UNESCO, vol posar en xarxa centenars d’institucions i experts en disciplines relacionades amb la religió, com ara la història, l’ètica, la comunicació, la sociologia, la filosofia, l’art o les ciències polítiques.

12/01/2017

El professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB José Martínez Gázquez és un dels experts convidat a formar part de la nova Acadèmia Europea de la Religió. Aquesta acadèmia ha estat impulsada per la Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII de Bolonya, dirigida per l’historiador Alberto Melloni, i té el suport del Parlament Europeu i de la UNESCO. Tant el professor Martínez Gázquez com el grup de recerca en què participa, Islamolatina, en són membres participants i fundadors. A més, el Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana també hi dóna suport i la mateixa UAB està en procés per formar-ne part.

L'Acadèmia agruparà més de 3.000 experts, 400 dels quals es van reunir el passat 5 de desembre en el primer acte públic de l’institució, entre ells el professor Martínez Gázquez i Antoni Biosa, professor de la Universitat d'Alacant i membre d'Islamolatina. L'acte va ser inaugurat per l'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi i va comptar amb la participació, entre altres, de l'enviat especial per a la llibertat religiosa de la Unió Europea, Jan Figel, i el Comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

L’objectiu de l’Acadèmia és crear una xarxa de centenars d’experts, associacions, entitats, universitats, centres de recerca i revistes que tracten la religió des de les disciplines acadèmiques. La temàtica d’estudi és àmplia i inclou totes les disciplines relacionades amb la religió, com ara la història, l’ètica, la comunicació, la sociologia, la filosofia, l’art o les ciències polítiques. L’Acadèmia organitzarà un congrés anual per parlar sobre aquestes temàtiques, intercalant una edició amb temàtica lliure i una amb propostes de la mateixa Acadèmia.

Aquesta institució comença enguany les activitats i actuarà com un consorci d’investigació i intercanvi per relacionar aquestes entitats i fer visible el seu treball científic. L’Acadèmia serà un punt de trobada de la pluralitat europea amb l'experiència de realitats que van des del sud de la Mediterrània i l'Orient Mitjà fins al món eslau i caucàsic.