Sala de premsa Premsa i mitjans

Identifiquen la reina Blanca d'Anjou

Investigadors treballant amb les restes de Blanca d'Anjou. Fotografia: CRBM (Ramon Maroto)
El Grup de Recerca en Osteobiografia, dirigit per la professora Assumpció Malgosa, ha treballat en la recuperació de les restes de Blanca d'Anjou al monestir de Santes Creus i en el seu estudi, identificació i causa de mort. La intervenció de restauració arquitectònica i d'investigació arqueològica del sepulcre s'emmarca en el projecte promogut pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, sota la direcció del Museu d'Història de Catalunya, que té per objectiu la restauració de les tombes reials del monestir tarragoní.

06/05/2010

Les primeres investigacions dutes a terme semblen confirmar que la reina va morir poc després del naixement del seu desè fill com a conseqüència de complicacions en el part i postpart. A la tomba, s'hi han trobat restes òssies de tres individus: una dona i dos homes. La major part de les mateixes corresponen a la dona d'entre 25 i 30 anys d'edad, d'1,50 metres d'alçada, i segons els estudis previs que s'han fet són de la reina Blanca. Les restes dels altres dos individus són testimonials i encara s'han d'identificar. Cal tenir en compte que la tomba, a diferència de la de Pere el Gran, va ser profanada el 1836.

Aquests primers resultats del projecte han estat presentats el 5 de maig pel director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; la coordinadora del projecte de restauració, Marina Miquel; el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo, i el metge forense Ignasi Galtés, membre del GROB de la UAB.

En la recerca ha intervingut un equip pluridisciplinar, amb especialistes tant de l'àmbit de la història i la restauració, com d'altres disciplines i institucions del camp de la fotogrametria, la biologia, la química, l'antropologia física, la paleopatologia o la medicina forense.
 
Les intervencions arqueològica i de restauració realitzades al sepulcre de Jaume I i Blanca d'Anjou, promoguda amb motiu del 850è aniversari del monestir, que se celebra enguany, té com a precedent immediat la restauració i investigació arqueològica de la tomba de Pere el Gran. També forma part del projecte la restauració de la tomba de l'almirall Roger de Llúria.