Sala de premsa Premsa i mitjans

En marxa el projecte Time Machine: alliberant el Big Data del passat

Projecte Time Machine CVC
El projecte Time Machine, en què participen el CVC i la UAB, s’ha posat en marxa recentment amb l’objectiu d’implementar tecnologies avançades d’Intel·ligència Artificial per extraure i utilitzar dades massives del passat i posar en obert el patrimoni cultural d’Europa. Està finançat amb 1 milió d’euros.

14/03/2019

Time Machine és un dels sis projectes que la Comissió Europea ha seleccionat per a la preparació d’iniciatives de recerca de gran escala a desenvolupar durant la pròxima dècada. El projecte ha estat finançat amb un milió d’euros a repartir entre 33 institucions d’arreu d’Europa per a l’elaboració del seu full de ruta. El Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) figura entre les institucions finançades que treballaran en aquesta iniciativa destinada a extraure i utilitzar les dades massives del passat.

L’objectiu de Time Machine és dissenyar i implementar tecnologies avançades de digitalització i Intel·ligència Artificial per a obrir l’immens patrimoni cultural d'Europa, proporcionant un accés just i gratuït a la informació i donant lloc a desenvolupaments científics i tecnològics futurs. Aquesta iniciativa pretén donar sentit a gran quantitat d'informació obtinguda a partir de conjunts de dades històriques complexes, convertint-se en una infraestructura de computació i digitalització a gran escala que crearà un mapa total de l’evolució social, cultural i geogràfica d’Europa.

Tenint en compte l'escala i la complexitat sense precedents de les dades, Time Machine té el potencial d’esdevenir un gran avantatge competitiu per a Europa en la carrera mundial de la Intel·ligència Artificial. D’altra banda, també consistirà en una font constant de nous coneixements que promourà el patrimoni cultural com a valuós bé econòmic, el sorgiment d’una nova era per a les ciències socials i les humanitats i la transformació de l’educació facilitant un aprenentatge continu més accessible i inclusiu.

Una aliança única i una xarxa de ciutats

Aquest projecte promou una aliança única de les principals organitzacions acadèmiques i de recerca europees, institucions de patrimoni cultural i empreses privades plenament conscients de l'enorme potencial de la digitalització i els nous i prometedors camins de la ciència, tecnologia i innovació que es poden obrir a través del sistema d'informació que es desenvoluparà basant-se en el Big Data del passat.  A més de les 33 institucions centrals que seran finançades per la Comissió Europea, més de 200 organitzacions de 33 països participen en la iniciativa.

Time Machine és també una xarxa cada vegada més gran de ciutats. El projecte es basa en un model d'operació "franquícia", agrupant acadèmics, organitzacions del patrimoni cultural, organismes governamentals i grans grups de voluntaris al voltant de projectes integrats específics centrats en les ciutats. La implicació d'un gran nombre de voluntaris en aquestes iniciatives de Time Machine locals és un altre element clau per assegurar la sostenibilitat a llarg termini del projecte. Actualment s’estan desenvolupant Time Machine locals a ciutats com ara Barcelona, Venècia, Amsterdam, París, Jerusalem o Budapest, entre moltes d’altres i, en els 12 mesos vinents, s'espera que Time Machine creixi com una gran comunitat de comunitats, compartint una plataforma estandarditzada, amb més eines d'apoderament.

Antecedents a Catalunya: les xarxes socials històriques

El CVC, el Centre d’Estudis Demogràfics (CED), la UAB i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Arxius Comarcals) han dut a terme, des de fa anys, diversos projectes de recuperació de la memòria històrica a partir de documents de població, com ara padrons històrics (projecte Xarxes) o llibres d’esposalles (projecte Cinc Segles de Matrimonis). L’extracció d’informació nominativa d’aquests documents, amb tècniques de Visió per Computador, i la inferència de relacions entre les dades, permet construir una “xarxa social històrica” com a model de representació del coneixement històric.

L’explotació de les dades d’aquesta xarxa social, amb tècniques d’Intel·ligència Artificial, permet generar nous formats i experiències d’interpretació de la història. Es tracta de la democratització de la història a partir de l’agregat de les comunitats del passat però, alhora, també connecta les comunitats del present a les del passat, construint narratives al llarg del temps. La metàfora de xarxa social com a representació del Big Data del passat permet reconstruir arbres genealògics, descriure trajectòries vitals de persones o col·lectius, estudiar fenòmens migratoris, socioeconòmics, etc. La participació ciutadana és fonamental en la reconstrucció de la història, no només per ajudar a validar el buidatge automàtic dels arxius, sinó per aportar coneixement dipositat en arxius naturals (història oral) o materials de col·leccions personals (fotografies o documents privats).

Catalunya Time Machine

El projecte Time Machine es vertebra a partir de subprojectes locals que personalitzen la visió a les identitats de les diferents regions europees. A Catalunya s’ha començat a articular la comunitat Time Machine sota un concepte d’innovació 2.0, agrupant els agents que conflueixen en els models de quàdruple hèlix (recerca, empresa, administració i societat).