Com influeixen els incentius en el comportament humà?

27/03/2014
La teoria econòmica tradicional assumeix que com més grans siguin els incentius, més gran serà l'esforç de qui els rep i millor el seu resultat. Però en els últims anys alguns economistes, influenciats per la recerca en psicologia, han ampliat aquest enfocament, demostrant el pes d'altres factors que afecten el missatge que els receptors perceben i, per tant, també el seu comportament. Entre aquests factors hi ha la quantitat i la forma dels incentius, les raons ocultes de cada individu o les influències socials.
Uri Gneezy explicarà els resultats obtinguts en els seus estudis en la conferència que oferirà el proper dimarts. Gneezy ha realitzat experiments sobre incentius i comportament en la vida real en nombrosos àmbits i països per entendre la complexitat de les raons per les quals els humans actuem com ho fem. Ha aplicat incentius econòmics per fomentar bons hàbits socials, ha posat en pràctica el sistema “Paga el que vulguis” i ha estudiat les diferències de gènere en la competitivitat i l'assumpció de riscos. Actualment treballa amb diferents companyies utilitzant els resultats de les seves recerques per ajudar-les a aconseguir els seus objectius amb mètodes més innovadors que els tradicionals.
Els seus articles s'han publicat en les principals revistes científiques econòmiques, així com a Science i PNAS. Recentment, en col·laboració amb John List, també expert en incentius, ha publicat “The Why Axis: Hidden Motives and the Undiscovered Economics of Everyday Life”, inclòs recentment en la llista del llibres més venuts de The Washington Post. En el llibre, els autors donen compte d'estudis realitzats que han mostrat noves maneres de reduir les diferències entre estudiants rics i pobres, d’aturar la violència a les escoles o de descobrir mecanismes inconscients que afavoreixen la discriminació.
Uri Gneezy participarà també el dia abans, 31 de març, en el seminari sobre Teoria dels Jocs que periòdicament organitza la Barcelona GSE en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona JOCS. En aquest cas se centrarà a explicar per què la gent no menteix més i en quines circumstàncies decidim no mentir, encara que fer-ho ens pogués beneficiar econòmicament.
La conferència, en anglès, és oberta al públic, prèvia inscripció.
Més informació