'Colita' és investida doctora 'honoris causa' per la UAB

06/11/2012
Francesc Vilanova, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, va exercir de padrí de Colita i va glossar la seva trajectòria. Va parlar dels seus orígens al costat de figures de la fotografia com Oriol Maspons, Julio Ubiña o Xavier Miserachs i de la seva vinculació al món del flamenc, a la premsa dels anys seixanta i setanta, a l'Escola de Barcelona, a la Gauche Divine o a la Nova Cançó.
Per a Vilanova, l'obra de Colita reflecteix "dos extrems d'una mateixa realitat: del glamur de l'Escola de Barcelona al primitivisme de les barraques del Somorrostro, del món gitano de la banda de mar de la ciutat. Tota realitat és complexa, encara que tota dictadura aspiri a simplificar-la i homogeneïtzar-la". "Una fotografia -va reflexionar el padrí de Colita- pot ser una excel·lent síntesi d'una trajectòria molt llarga, plena d'encerts i de matisos, de recorreguts i d'apostes diverses".
Vilanova va valorar que Colita, "sense fer escarafalls, ni deixar-se arrossegar pel soroll mediàtic, ha construït una carrera professional i un arxiu d'un valor, tots dos, incalculable". I va concloure: "Colita ha continuat reivindicant el valor artesà, l'ofici de fotògraf".
A la recerca de dones fotògrafes
La nova doctora honoris causa de la UAB va començar la seva lliçó magistral amb la projecció d'una mostra de la seva obra. A continuació va lloar els seus mestres -de nou Maspons, Ubiña i Miserachs- i es va centrar en la seva tasca de recerca sobre dones fotògrafes.
Colita va recordar la mostra "Dotze pioneres de la fotografia catalana", organitzada el 2005 juntament amb Juanita Biarnés, que va inspirar altres exposicions antològiques. I tot seguit va parlar d'algunes de les 400 fotògrafes, totes nascudes durant el segle XIX, que ha indagat des que es va jubilar, ara fa quatre anys. "He trobat -va explicar- autèntiques aventureres, artistes domèstiques, artistes plàstiques, escriptores que il·lustraven els seus llibres, etc.".
La fotògrafa va fer una sèrie de semblances, plenes d'admiració i amb abundants gotes d'humor, de figures com, per exemple, Julia Margaret Cameron, qui escollia els seus criats en funció de la fotogènia; de Hannah Maynard, que realitzava collages i practicava l'espiritisme; de Claude Cahun i Suzanne Malherbe, que van estar implicadas a la resistència francesa contra el nazisme; o d'Anita Conti, que s'embarcava en vaixells de pesca per fer-hi reportatges.
Amb aquesta exposició, Colita va voler "deixar un bon sabor de boca respecte la fotografia" i, segons va afirmar amb humilitat, "compartir el poc que sé i el molt que m'agrada". La doctora honoris causa va tancar la seva intervenció amb un sentit elogi i una nova mostra de fotografies de Maruch Santiz Gómez, una fotògrafa indígena mexicana de només 17 anys.
Un llegat de gran valor
El rector de la UAB, Ferran Sancho, es va mostrar "impressionat" per la brillant exposició de Colita i va lloar "l'estret lligam entre l'activitat vital i la seva carrera professional", així com "la seva mirada despullada d'artificis però sofisticada i amb sentit de l'humor" i el seu compromís amb els drets de les dones.
Segons el rector, l'obra de Colita és "un document de gran valor sobre els extraordinaris canvis" que ha experimentat la ciutat de Barcelona i representa "un gran llegat per a la nostra memòria individual i col·lectiva". Sancho va acabar afirmant que "la UAB espera transmetre als seus estudiants l'entusiasme per la professió que transmet l'obra de Colita".
Entre els assistents a l'acte, es trobaven amics de Colita com ara Teresa Gimpera, Leopoldo Pomés, Enric Majó, Anna Maria Moix o Julia Goytisolo. El Cor de la UAB va amenitzar la trobada amb la interpretació de tres poemes musicats (Compartirem misteris i desigs, de Miquel Martí; Palabras para Julia, de José Agustín Goytisolo; i Cantares, d'Antonio Machado) i del cant tradicional Gaudeamus igitur.
Més informació:
Colita, doctora 'honoris causa' (mostra del Servei de Biblioteques)
Vídeo de la cerimònia d'investidura de Colita com a doctora 'honoris causa' de la UAB