Sala de premsa

BE-SAFE celebra el Dia Mundial de la Conscienciació sobre les Benzodiazepines.

ImatgeBenzo

Accions per alertar sobre els riscos i promoure hàbits per millorar el descans de manera segura.

12/07/2024

L'11 de juliol, el consorci BE-SAFE EU Horizon celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre les Benzodiazepines. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure l'ús segur de les benzodiazepines i conscienciar sobre els riscos que en pot comportar el consum.

Les benzodiazepines i els fàrmacs Z solen receptar-se per a trastorns com l'insomni i l'ansietat. Poden provocar diversos efectes adversos, com ara caigudes, fractures i accidents de trànsit. S'han documentat freqüents casos de drogodependència entre els pacients que consumeixen benzodiazepines. Per exemple, un estudi nacional sobre el trastorn per consum de substàncies a França va revelar que el 45,3% dels adults grans que consumeixen benzodiazepines o drogues Z són dependents. A més, les prescripcions inadequades d’aquests fàrmacs augmenten els costos sanitaris. Per això, és important que la població i els sistemes sanitaris en redueixin el consum. Això inclou sensibilitzar els pacients i els professionals sanitaris sobre els possibles beneficis individuals i socials de reduir o abandonar el consum de benzodiazepines.

La conscienciació sobre els riscos de les benzodiazepines, juntament amb la promoció de formes senzilles i eficaces de dormir millor, pot ajudar a reduir l’ús d’aquests fàrmacs. Per aquest motiu, el consorci del projecte BE-SAFE aprofita aquesta ocasió especial per compartir amb el públic una sèrie de recursos destinats a desmitificar el son, capacitar els pacients i els seus familiars i mostrar històries d'èxit de persones que van reduir el consum de benzodiazepines. Els diferents recursos que s'enumeren a continuació són accessibles al públic a través del lloc web de BE-SAFE:

  1. Infografia sobre els mites del son i els riscos dels somnífers:
    • Mites sobre la son: Aquest recurs basat en proves vol abordar els mites sobre la son.
    • Riscos de prendre somnífers: Aquesta infografia exposa els perills i els efectes secundaris del seu consum.
  2. Històries d'èxit:
    • És una col·lecció d'històries basades a la vida real de pacients, famílies i professionals sanitaris. Mostren com les persones van poder reduir o deixar de prendre pastilles per dormir amb èxit.
  3. Cicle viciós del son i hàbits saludables:
    • Un recurs d'animació per posar en relleu el cercle viciós del son deficient. També cobreix hàbits efectius i saludables per promoure un somni reparador sense dependre de la medicació.

BE-SAFE convida la comunitat, els professionals sanitaris i persones interessades a unir-se a aquesta iniciativa. Seguiu els nostres canals a les xarxes socials i utilitzeu l'etiqueta #DíaMundialSinBenzos per difondre el missatge i compartir experiències.

BE-SAFE en poques paraules

El projecte BE-SAFE té com a objectiu la seguretat del pacient abordant les llacunes de coneixements i pràctiques relacionades amb la reducció dels medicaments utilitzats per als problemes de son a Europa. Experts i pacients participen per promoure un enfocament interdisciplinari i intersectorial. BE-SAFE és un projecte europeu de recerca finançat pel programa Horitzó de la Comissió Europea dins del programa de treball HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: Enhancing quality of care and patient safety) i per la Secretaria d'Estat de Educació, Investigació i Innovació de Suïssa (SERI) (contracte núm. 22.00116). La durada del projecte serà del 2022 al 2027.

Enllaços útils: www.besafe-horizon.eu

 

Contactes 

Professora Anne Spinewine

Coordinadora del projecte Universitat Catòlica de Lovaina. Brussel·les, Bèlgica

anne.spinewine@uclouvain.be      

 
Laura Fernández Maldonado

Coordinadora de comunicació

Fundació Salut I Envelliment, Barcelona, Espanya

Laura.FernandezM@uab.cat

 

Notícies relacionades

Totes les notícies