20 anys de Ciències Ambientals a la UAB

19/10/2012
Manel Sabés, vicerector de relacions institucionals i territori de la UAB, va donar la benvinguda a l'acte, organitzat per la UAB, el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya i l'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA). Per al vicerector, "el treball dels especialistes en ciències ambientals serà cada vegada més necessari". Sabés, que va estar fa 10 anys en la celebració del desè aniversari dels estudis com a vicerector de Campus i d'Estudiants, recorda que "va ser l'etapa de la meva vida en què més coses he après".
La tarda va comptar, entre altres activitats, amb la presentació del vídeo "Temps era temps", una intensa rememoració dels primers anys de la carrera i de la protesta estudiantil que es va organitzar per aconseguir l'homologació del títol. El catedràtic de la UAB Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i promotor dels estudis de Ciències Ambientals, recorda aquells temps amb una analogia amb la situació actual: "el país està vivint una situació “diferent” que jo no pensava que arribaria a passar, un camí il·lusionant però incert, tant en el resultat com en el procediment. Fa vint anys la creació dels estudis estava en una situació molt similar". Llebot va elogiar els estudiants d'aquella primera promoció i va recordar la conjuntura que va portar el projecte a fer-se realitat.
La periodista Maria Josep Picó va moderar a continuació una taula rodona sobre el present i el futur de les Ciències Ambientals, amb la participació de Joan Rieradevall, coordinador de la titulació en Ciències Ambientals a la UAB; Mercè Molist, coordinadora de la titulació a la Universitat de Vic, Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Joan Barfull, director de l'àrea de medi ambient de PIMEC i Meritxell Martell, vocal d'Ocupació, Emprenedoria i Empresa del COAMB. Es va considerar, entre altres coses, la necessitat d'introduir noves matèries i ampliar algunes existents al currículum, per millorar l'encaix dels estudis amb la realitat laboral. Rieradevall va demanar recuperar l'esperit d'innovació de fa 20 anys i va sentenciar que "cal formar ambientòlegs pensant en les necessitats de 2015 i de 2020, no en les de 2012".
La jornada va continuar amb diferents activitats al llarg del vespre, com un debat sobre resultats i els compromisos per part dels governs, el sector privat i les entitats a Catalunya després de Rio +20, la presentació del bloc "20 anys, 20 ambientòlegs ", o el sopar i el lliurament dels primers Premis Ciències Ambientals, impulsats pel COAMB i l'ACCA. El guardonats van ser Núria Ruiz pel seu treball “Anàlisi del metabolisme ambiental de nuclis turístics litorals: El cas de Menorca”, en la categoria de Projecte final d’estudis; David Font pel seu treball “La construcció d’indicadors estructurals de gestió de residus a través de l’Anàlisi Espacial de Fluxos Materials”, en la categoria d’Activitat de recerca; Laia Espasa pel projecte “Masies + Sostenibles”, en la categoria d’Iniciativa empresarial; i Xavier Duran, pel programa El Medi Ambient, en la categoria de Comunicació Ambiental.