Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

La prosperitat del planeta és possible si es comparteixen millor els recursos crítics de la Terra

16 set. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Una nova investigació publicada a The Lancet Planetary Health mostra que el planeta només podrà continuar proporcionant un nivell de vida bàsic per a tothom en el futur si els sistemes econòmics i les tecnologies es transformen dràsticament i els recursos crítics s'utilitzen, gestionen i comparteixen de forma més justa. 

LIMITS DE LA TERRA

A la recerca hi han participtar més de seixanta especialistes en ciències naturals i socials de la Comissió de la Terra i els grups de treball, entre els que es troba l'investigador vinculat a l'ICTA-UAB Joan David Tàbara.

La Comissió de la Terra és una comissió científica internacional i interdisciplinària de Future Earth, i la pedra angular científica de l'Aliança Mundial dels Béns Comuns. L'informe està dirigit pels professors Joyeeta Gupta, Xuemei Bai i Diana Liverman, i es basa en l'informe titulat Límits segurs i justos del sistema terrestre, publicat a Nature l'any passat, en què es concloïa que s'han sobrepassat la majoria dels límits vitals dins dels quals les persones i el planeta poden prosperar. 


Conclusions: L'Espai Just i Segur es redueix 

Aquest nou document identifica l'Espai Just i Segur -dins del qual es pot minimitzar el dany als éssers humans ia la natura, alhora que es pot mantenir tothom- i estableix les vies per assolir i romandre en aquest Espai . 

Els Límits del Sistema Terra publicats l'any passat es poden considerar el «sostre» per a l'extracció humana de recursos naturals i la contaminació, dins del qual els sistemes de la Terra poden romandre estables i resistents, i les persones poden estar fora de perill de danys. Ara, els científics han afegit una «base» per mostrar-nos allò que la població mundial necessita del sistema terrestre per viure sense pobresa. És la primera vegada que els científics quantifiquen a les mateixes unitats la seguretat (un planeta estable) i la justícia (que les persones estiguin protegides de qualsevol dany), demostrant que la justícia és un requisit previ per a la seguretat del planeta i de les persones . El treball es basa en les idees fonamentals d'Earth System Justice, publicades a Nature Sustainability and Environmental Politics. 

En aquest nou treball, els investigadors van fer projeccions fins a l'any 2050 i van constatar que l'Espai Just i Segur s'anirà reduint amb el temps, llevat que es facin transformacions urgents. En el cas concret del clima, han arribat a la conclusió que, si no es fan canvis significatius ara, l'any 2050 no quedarà cap Espai Just i Segur. Això significa que, encara que tots els habitants del planeta tinguessin accés als recursos necessaris per a un nivell de vida bàsic el 2050, la Terra continuaria estant fora del límit climàtic. Els sistemes terrestres corren el risc de creuar punts d'inflexió perillosos que causarien nous danys significatius a les persones de tot el món, llevat que es transformin urgentment els sistemes energètics, alimentaris i urbans. 

També han constatat que les desigualtats i el consum excessiu de recursos finits per part d'una minoria són factors clau d‟aquesta reducció. Proporcionar uns recursos mínims als que actualment no en tenen prou afegiria molta menys pressió al sistema terrestre que la que actualment provoca la minoria que utilitza molts més recursos. 

La investigació també va analitzar a quins llocs del planeta s'han traspassat els límits del Just i el Segur, i ho va superposar amb les persones que viuen en la pobresa i estan exposades als danys del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació i l'escassetat d'aigua. Els resultats mostren que les comunitats ja vulnerables solen ser les més afectades pel canvi del sistema terrestre que repercuteix en la salut de les persones i els ecosistemes, però tots, inclosos els rics, estan en risc. 
 

Límits mundials: útils per als agents locals 

Perquè els límits globals marquin la diferència en la realitat, s'han de reduir perquè els països, les ciutats, les empreses i els ciutadans puguin actuar d'acord amb ells. Els Límits del Sistema Terra estan dissenyats perquè es puguin reduir i l'Espai Just i Segur proporciona pressupostos que es poden assignar als agents locals. La Comissió ha examinat com es poden reduir els límits perquè siguin útils, en particular, per a les empreses i les ciutats, i com es poden determinar les seves «parts justes» de recursos i responsabilitats. Per exemple, adoptant objectius basats en la ciència, es poden convertir en millors administradors dels recursos naturals de la Terra. 

Xuemei Bai, membre de la Comissió de la Terra i catedràtic distingit de la Fenner School of Environment & Society de la Universitat Nacional Australiana, ha declarat el següent: «Les empreses i les ciutats tenen un potencial enorme per marcar la diferència, sobretot si treballen pel mateix objectiu: garantir que el planeta pugui abastir tothom a llarg termini. Són més àgils i flexibles que els Estats, i poden reduir la seva pressió sobre el planeta fixant objectius basats en la ciència d'acord amb les nostres conclusions.» 


Es necessiten transformacions urgents 

L'Espai Just i Segur és l'únic espai ric en oportunitats que queda, on les persones i el planeta podran continuar prosperant. Per assolir aquest espai, no n'hi ha prou amb objectius basats en la ciència. El document reclama canvis en tres àmbits: 

  • En primer lloc, un esforç ben coordinat i intencionat entre els responsables polítics, les empreses, la societat civil i les comunitats pot impulsar canvis en la manera com gestionem l'economia i trobar noves polítiques i mecanismes de finançament que puguin abordar la desigualtat al temps que redueixen la pressió sobre la naturalesa i el clima. 
     
  • En segon lloc, és fonamental per a la transformació una gestió, un repartiment i un ús més eficients i eficaços dels recursos a tots els nivells de la societat, cosa que inclou abordar l'excés de consum d'algunes comunitats que limita l'accés a els recursos bàsics a qui més els necessiten. 
     
  • En tercer lloc, és essencial invertir en tecnologies sostenibles i assequibles que ens ajudin a utilitzar menys recursos ia reobrir l'Espai Just i Assegurança per a tothom, sobretot allà on amb prou feines queda espai. 

«Es tracta de transformacions profundes de les nostres societats, que requereixen una governança eficaç des del nivell local al mundial. Tenim els coneixements i les eines. Aquest treball il·lumina aquest espai on totes les persones, empreses i economies poden prosperar en un planeta sa. Qualsevol esforç per protegir el planeta ha de tenir en compte les necessitats dels milions de persones que ara mateix ni tan sols tenen accés a allò bàsic. Ara els responsables de la presa de decisions han d'aplicar polítiques i activitats que puguin abordar la desigualtat alhora que redueixen la pressió sobre la naturalesa i el clima», ha declarat Diana Liverman, catedràtica Regents de Geografia, Desenvolupament i Medi Ambient de la Universitat de Arizona, membre de la Comissió de la Terra i codirectora del seu grup de treball sobre transformacions fins al 2023.

Dins de