Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Recerca de l'Esport UAB

Masculinitat tòxica i crisi a les sitcoms esportives britàniques contemporànies. Ted Lasso com a proposta conciliadora

25 març 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Mitjançant la investigació d’Anna Tous Rovirosa, centrada en les sitcoms esportives britàniques (2002-2023), que anomenem “comèdia futbolística masculina”, s’observa la representació de personatges masculins en crisi. La sèrie nord-americana Ted Lasso es presenta com una proposta conciliadora per a una millor relació entre gèneres.

Male Football Comedy
Male Football Comedy

Els resultats de l’estudi, publicats a Historia y Comunicación Social – Tous Rovirosa (2024), "Male Football Comedy. A Reappraisal of Traditional, Declassed, Toxic Masculinity. Ted Lasso as an Improved Continuation of British Television Sports Series" – analitzen les causes de la representació còmica dels homes i el seu fracàs professional i personal en un zeitgeist reaccionari, que porta cap a la masculinitat tòxica, en contrast amb el clixé de la "dona autoritària". Les sèries retraten la diferència de classes, destacant l’abisme entre el futbol d’elit i la classe treballadora. El subgènere i la seva masculinitat tòxica inherent s’han mantingut, criticat i, alhora, legitimat.

Les sèries britàniques Mike Bassett: Manager (ITV, 2005), The Cup (BBC Two, 2008), Rovers (Sky, 2016) i The First Team (BBC One, 2020) són sitcoms de les principals cadenes televisives del Regne Unit, que representen la crisi de la masculinitat, traspassant la frontera del políticament correcte i oposant-se a la narrativa heroica del protagonista quasi-guerrer. Aquestes “soap-operes masculines”, com les ha definit Glynn (2018), troben la seva versió millorada a la sèrie nord-americana Ted Lasso (Apple, 2020-2023).

Aquestes sèries es caracteritzen per les aventures i desventures de protagonistes que, per diversos motius, no encaixen en els seus rols professionals, provocant la comicitat. Mentre que en les produccions britàniques aquesta representació oscil·la entre l’acidesa i la misogínia, a Ted Lasso, gràcies al to feel-good de la sèrie, es produeix una notable millora en el tractament dels estereotips i, especialment, en l’acceptació de les noves masculinitats i una recerca de sororitat entre gèneres.

L’article forma part del projecte Gendered Sports Fiction, "Gender equality on Sports-Themed Audiovisual Fiction. Insight on stereotypes and psychological dimensions. Women, men and LGTBIQ groups representation", finançat per la UAB a través de la convocatòria d’ajuts per a projectes precompetitius (PPC23) i liderat per Anna Tous Rovirosa.

Dins de