La ficció esportiva: un gènere televisiu. Descripció dels seus principals valors i narratives
La col·laboradora de l'Institut, Elena Fedotova, va presentar els resultats d’una investigació sobre ficció esportiva del grup Gendered Sports Fiction en la III International SPRING Conference. Sports Marketing, Journalism, Communications and Sponsorship, celebrada a la Universitat de Màlaga els dies 20 i 21 de febrer.

La comunicació “La ficció televisiva esportiva com a gènere”, presentada conjuntament amb Anna Tous Rovirosa i Raquel Crisóstomo, va tractar sobre la identificació dels subgèneres i formats predominants en les sèries de temàtica esportiva, així com les seves característiques televisives, els valors transmesos i l'assoliment (o no) dels objectius narratius.
Els resultats revelen com a format predominant el drama (84%), les produccions estatunidenques (69%), de Netflix (29%), i el futbol i el bàsquet com a esports principals (20%), seguits per l’hoquei, el tennis (etc.), i dirigides a un públic adult (67%). Es constata una aproximació hedònica de les narratives (èxit del protagonista per assolir objectius) (33%), afavorint els objectius de creixement professional (44%) i els valors de compromís i responsabilitat (18%), incloent també la nostàlgia en algunes de les sèries.
L'estudi es basa en les sèries televisives emeses a Espanya per OTTs estatunidenques (Netflix, Apple TV, Disney, Starz, HBO i Prime Video), i les cadenes televisives europees TVC i NRK durant el període 2018-2023.
La investigació s’emmarca en el projecte Gendered Sports Fiction (convocatòria d’ajuts per a projectes precompetitius PPC23 de la Universitat Autònoma de Barcelona), dirigit per la Dra. Anna Tous.