Jornada sobre Salut mental i esport de competició. Trencant estigmes i fomentant el benestar
El Grup d’Investigació en Psicologia de l’Esport, actualment integrat en el Grup de Recerca en Ciències Socials de l’Esport, ha participat en la jornada sobre salut mental en l’esport de competició celebrada al CAR Sant Cugat i promoguda pel Departament d'Esports de la Generalitat de Catalunya, el 19 de març de 2025.

La salut mental és un element essencial per millorar el rendiment esportiu i crear un entorn saludable i sostenible per a l’esportista i per al seu desenvolupament com a persona.
La necessitat d'abordar la salut mental de forma holística i preventiva, no només quan l’esportista presenti algun problema, va ser un dels missatges amb que va obrir la jornada Abel García, secretari general del Departament d’Esports.
Yago Ramis, coordinador del Grup de Recerca en Ciències Socials de l’Esport, va obrir les intervencions d’experts amb una ponència marc en què va definir el marc conceptual de la salut mental. Es va centrar en la relació entre benestar, estrès competitiu i trastorns mentals, així com en la prevalença dels problemes mentals entre els i les esportistes.
El segon bloc s’ha centrat en la promoció d’entorns segurs i en la prevenció del malestar, amb les intervencions dels membres de l’IRE Miquel Torregrossa, co-coordinador del Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport de la UAB, i Susana Regüela, cap de la Unitat d’acompanyament a la carrera esportiva del CAR i investigadora col·laboradora de l’Institut, que han interactuat amb els més de cent assistents per identificar quins elements es perceben com a claus en la promoció i la prevenció de la salut mental en l’entorn esportiu. Aquest bloc ha comptat també amb la participació de Sònia Soriano, psicòloga esportiva i psicòloga clínica que ha presentat la seva experiència professional en el diagnòstic i tractament amb esportistes d’alt rendiment.
Marta Borrueco, investigadora de l’Institut, ha estat l’encarregada de moderar la taula rodona amb representants de la natació d’alta competició, que han ofert una mirada polièdrica des de la perspectiva de l’esportista i del seu entorn més proper. En la taula han participat Berta Ferreras, exnedadora de l’equip estatal de natació artística; Marc Tribulietx, tècnic de base i formador de la Federació Catalana de Natació (FCN), i Eugeni Ballarín, director tècnic de la FCN.
En la cloenda de l’acte, a càrrec del conseller d’Esports, Berni Álvarez, s’ha destacat el paper rellevant que tindrà la salut mental en la nova Llei de l’Esport i l’Activitat Física de Catalunya.
L’acte, conduit per Laia Bertran, membre del GEPE i de l’Institut, s’emmarca en la línia de recerca longitudinal que s’ha estat desenvolupant durant més de deu anys des del Grup de Recerca en Psicologia de l’Esport de la UAB amb el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, a través de projectes de recerca finançats tant amb ajuts competitius nacionals com europeus.