Aquest grup té com a objectiu potenciar l'estalvi energètic dins dels edificis i actuacions relacionades amb l'estalvi d'aigua. La UAB és una universitat compromesa amb l'estalvi i per això treballa diàriament per aconseguir uns bons hàbits energètics, i conscienciació en temes d'energia i fer un consum responsable d'aigua en tota la comunitat.
L'activitat diària de la Universitat comporta un consum d'energia i d'aigua molt elevat. Per assegurar la gestió correcta d’aquests recursos amb l'objectiu de millorar-ne l'eficiència i reduir-ne el consum, es fan una sèrie d'actuacions de manera continuada encaminades a millorar les instal·lacions i els edificis de la UAB i a fomentar actituds responsables entre la comunitat universitària pel que fa a l'ús d’aquests recursos.
Actualment, les mesures d'estalvi en el consum energètic se centren en la millora d'infraestructures, en el control i l'optimització de les instal·lacions, així com en la introducció de canvis d'hàbits energètics entre els usuaris. Les actuacions de gestió de l'aigua en els edificis se centren tant en la detecció i la reparació de fuites d'aigua de les canonades com en la revisió periòdica de cisternes de lavabos i aixetes que perden aigua. En les zones ornamentals es treballa per millorar l'eficiència del reg i reduir l'ús d’aigua de la xarxa d'abastament.
Reptes
Reduir emissions de CO2 i seguir treballant en l'estalvi i l'eficiència energètica
Fer un consum responsable de l'energia i de l'aigua
Objectius
ODS Relacionats
ODS 6 (AIGUA NETA I SANEJAMENT): Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.
ODS 7 (ENERGIA ASEQUIBLE I NO CONTAMINANT): Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
ODS 9 (INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURA): Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
ODS 13 (ACCIÓ PEL CLIMA): Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest.
L’aigua subterrània que circula pel subsol a causa del desgel del permagel pot transportar diòxid de carboni i metà —gasos amb un potent efecte d’hivernacle— fins als llacs àrtics, la qual cosa incrementa els efectes del canvi climàtic. Aquest procés de transport de gasos fins als llacs, que culmina amb la seva emissió cap a l’atmosfera, s’ha quantificat ara per primer cop en un treball amb coautoria d'investigadors de la UAB publicat a Nature Communications.