Grau en Antropologia Social i Cultural

S’han fet diversos canvis en el pla d’estudis d’aquest grau. Consulta tota la informació de la nova versió del grau en Antropologia Social i Cultural.

Grau en Antropologia Social i Cultural

Sortides professionals

Els sectors principals d'ocupació són:

  • Assessories tècniques, disseny i intervenció en polítiques socioculturals (diferents nivells de l'administració pública i institucions en àmbits d'atenció social: salut, immigració, minories ètniques, grups socials, etc.).
  • Mediació intercultural en qualsevol dels àmbits de sanitat, educació, habitatge, treball, alimentació, consum.
  • Dinamització i desenvolupament de polítiques de cooperació (agències de cooperació al desenvolupament, ONG i institucions internacionals).
  • Experts en valorització i gestió del patrimoni etnològic, cultural i natural (museus públics i privats, biblioteques, entitats i institucions culturals, diputacions, empreses de gestió cultural, centres d’interpretació de la natura).
  • Assessorament especialitzat en temes d'immigració a les aules d'educació primària i d'educació secundària (Administració pública).
  • Tècnics i tècniques  en polítiques d'igualtat (empreses, institucions públiques).
  • Tècnics i tècniques de proximitat en equips per a la prevenció de situacions d'exclusió, risc social i infants del carrer (Administració pública, principalment).
  • Tècniques i tècnics de convivència per al desenvolupament de propostes de sensibilització envers la diversitat cultural i per a la prevenció de situacions de conflicte en barris i territoris amb important presència de població estrangera (Administració pública, principalment).
  • Consultoria i estudis de mercat i consum, recursos humans i organització (empreses, institucions públiques, cooperatives, sindicats).
  • Documentació, assessorament, producció i divulgació de continguts sobre diversitat cultural: treball especialitzat en mitjans de comunicació i editorials, tant en l’àmbit específic de les semblances i les diferències culturals com en el de la ciutadania multicultural o les migracions internacionals.
  • Docència en universitats, centres de formació de mediadors interculturals i en instituts d'educació secundària.
  • Recerca antropològica bàsica i avançada i transferència de coneixement en universitats, institucions científiques i grups de recerca.

Testimonis

La Universitat Autònoma de Barcelona participa en nombrosos programes de mobilitat i d’intercanvi arreu del món (http://www.uab.cat/web/mobilitat-i-intercanvi-internacional-1345680108534.html), especialment amb Europa, Amèrica Llatina i l'Àsia.

Els programes de mobilitat permeten a la comunitat universitària de la UAB conèixer altres realitats universitàries i als estudiants estrangers completar la seva formació a la UAB.








Mapa dels programes d’intercanvi de la UAB

Vols ser estudiant d’intercanvi? Consulta el Circuit per als estudiants que marxen de la Facultat de Filosofia i Lletres.  

Are you interested in study at the Faculty of Arts and Humanities? Check the Procedure for incoming students.

L'assignatura de Pràctiques Externes té caràcter optatiu i s'imparteix el segon semestre del curs, preferentment programada per a estudiants del quart curs del Grau en Antropologia Social i Cultural.

Ha de cursar-se conjuntament amb l'assignatura 101254 Seminari de Pràctiques Externes ja que estan concebudes conjuntament. Es tracta de dues assignatures complementàries que necessàriament han de matricular-se al mateix temps i cursar-se simultàniament.

Tot i ser una assignatura optativa és de caràcter obligatori per a les persones que cursin la Menció en Aplicacions Antropològiques en Cultura, Medi Ambient i  Societat.

Té una dedicació de 6ECTS .

A l’assignatura de Pràctiques Externes s’hi accedeix mitjançant un procés de preinscripció per àmbits que té un calendari que es fa públic cada any.  Consulteu el calendari al següent enllaç: https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/informacio-1345722449027.html

No haver realitzat el procés de preinscripció comporta la impossibilitat de matricular-se a l’assignatura de Pràctiques Externes. Només s’assignarà una plaça de pràctiques a l’alumnat que s’hagi preinscrit dins del termini establert.

En el cas que hagi més demanda de places que oferta disponible es procedirà a una priorització en funció de la nota mitjana de l'expedient acadèmic de l'alumnat. Per tant, la preinscripció no garanteix que finalment es puguin fer les pràctiques.

L'assignatura de Pràctiques Externes pretén que l'estudiant:

  • Tingui la possibilitat d'incorporar-se a projectes i/o equips d'entitats o institucions de diferent tipus i d'experimentar els reptes d'exercir com antropòleg o antropòloga professional en situacions reals amb persones i problemàtiques reals.
  • Pugui discernir, en la pràctica, les característiques tècniques de l'ofici i la possibilitat d'aplicar-les d'acord amb els equips on s'incorpori i els projectes i poblacions amb qui  participi.
  • Desenvolupi el pensament crític i participi, en la mesura que les característiques del lloc de pràctiques li ofereixi, en les propostes i projectes de treball i/o d'intervenció, per tal de identificar problemes que se'n puguin derivar i interessos comuns envers la implicació de  l'antropologia.
  • Posi en pràctica amb rigor i desenvolupi de manera oberta les relacions interdisciplinars i interprofessionals, en la mesura que les situacions en les que participi li ho permetin.
  • Encari els dilemes ètics que planteja tota col·laboració professional i/o d'intervenció, tant en relació amb la desigualtat entre entitats, serveis i població com els que sorgeixen de la pròpia població o els que es desprenen del propi rol com a professional de l'antropologia.
  • Assoleixi una perspectiva sobre el desenvolupament professional i sobre l'aplicació del coneixement antropològic, que el prepari per a la inserció laboral futura.

L'estudiant ha d'haver-se format prèviament en els àmbits teòrics generals de l'Antropologia i en l'àmbit etnogràfic, tant a nivell de camp com d'anàlisi documental, per tal de que en el transcurs de les pràctiques copsi la possibilitat d'aplicar el coneixement adquirit i els reptes del treball en equip i de comprensió de realitats professionals específiques i aprengui a valorar el seu propi procés d'aprenentatge i d'adaptació als contextos de treball on participi.

Responsable de pràctiques: 
Isidoro Ruiz Haro   (isidoro.ruiz@uab.cat)

Podeu consultar el Protocol de Pràctiques al següent enllaç:
https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/informacio-1345722449027.html

Podeu consultar la Guia Docent de l’assignatura al web de la Facultat de Filosofia i Lletres (Estudiar > Graus > Graus > Oferta de graus). Un cop dins del grau que us interessa, aneu al desplegable ‘Pla d’estudis i cliqueu a ‘Guies Docents’. Busqueu ‘Pràctiques Externes’ al llistat d’assignatures.

Per gestions administratives relacionades amb les Pràctiques Externes, contacteu amb ga.practiques.externes.lletres@uab.cat.

Relació de centres de pràctiques

Relació de centres on l’alumnat ha realitzat pràctiques:

ACNUR, COMITÈ CATALÀ. Barcelona.
ALTAÏR LLIBRERIA, Barcelona.
AJUNTAMENT DE PALAFOLLS, Palafolls.
AJUNTAMENT DE SANT CUGAT, Sant Cugat del Vallès.
AJUNTAMENT DE TERRASSA. Pla d’Igualtat de Gènere. Terrassa.
AJUNTAMENT DE VILADECAVALLS. Viladecavalls.
ARXIUS OVNI, OBSERVATORI DE VÍDEO NO IDENTIFICAT. Barcelona.
ASSOCIACIÓ AlterNATIVA. INTERCANVI AMB POBLES INDÍGENES. Barcelona.
ASSOCIACIÓ CATALANA DE PROFESSIONALS DE L’ANTROPOLOGIA (ACPA). Barcelona.
ASSOCIACIÓ DEL POBLE SUD DE SABADELL. Sabadell.
ASSOCIACIÓ INTERCULTURAL NAKERAMOS. Barcelona.
ASSOCIACIÓ PUNT DE REFERÈNCIA. Barcelona.
CARRUTXA, centre de recerca i difusió del patrimoni etnològic i la memòria històrica. Reus.
CASA ÀSIA. Barcelona.
CASAL LAMBDA. Barcelona.
CENTRE AFIN. Campus UAB. Bellaterra.
COL.LEGI D’EDUCADORES I D’EDUCADORS SOCIALS DE CATALUNYA (CEESC). Barcelona.
CONSORCI D’EDUCACIÓ DE BARCELONA. Barcelona.
CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA. Barcelona.
     BIBLIOTECA SANT PAU-SANTA CREU. Barcelona.
     BIBLIOTECA BARCELONETA - LA FRATERNITAT. Barcelona.
     BIBLIOTECA EL CLOT - JOSEP BENET. Barcelona.
     BIBLIOTECA MONTSERRAT ABELLÓ - LES CORTS. Barcelona.
     BIBLIOTECA SAGRADA FAMÍLIA - JOSEP MARIA AINAUD DE LASARTE. Barcelona.
     BIBLIOTECA SANT ANTONI – JOAN OLIVER. Barcelona.
     BIBLIOTECA VALLCARCA I ELS PENITENTS – MARIA ANTONIETA COT I MIRALPEIX. Barcelona.
DIÀLEGS DE DONA. ASSOCIACIÓ INTERCULTURAL. Barcelona.
ESPAI ERMENGOL – MUSEU DE LA CIUTAT DE LA SEU D’URGELL. La Seu d’Urgell.
FUNDACIÓ AKWABA. L’Hospitalet de Llobregat.
FUNDACIÓ AUTÒNOMA SOLIDÀRIA. Campus UAB. Bellaterra.
FUNDACIÓ BAYT-AL-THAQAFA. Barcelona.
FUNDACIÓ IGENUS. Barcelona.
FUNDACIÓ i2CAT. 
FUNDACIÓ JAUME BOFILL. Barcelona-El Prat de Llobregat-Viladecans.
FUNDACIÓ PHONOS. Barcelona.
FUNDACIÓ SECRETARIADO GITANO. Sabadell.
FUNDACIÓ WASSU. Campus UAB. Bellaterra.
GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA. Barcelona. Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
GRUP SURAL CONSULTORS, S.L. Vilafranca del Penedès.
IMPULSEM, S.C.C.L. Barcelona.
INSTITUT CATALÀ D’ANTROPOLOGIA (ICA). Barcelona.
INSTITUT D’INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA-IERMB. Barcelona.
INSTITUT DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA AMBIENTALS. (ICTA). Campus UAB. Bellaterra
INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA – ICUB – MECM - Museu Etnològic i de Cultures del Món.
LA CLARA COMUNICACIÓ, SCCL. Barcelona.
L’ARC TALLER DE MÚSICA FUNDACIÓ PRIVADA. Barcelona.
MANS UNIDES. Barcelona.
METZINERES. Barcelona.
MUSEU DE LA PESCA. Palamós.
MUSEU DE SOLSONA. Solsona.
ORIXÀ – ALTAÏR VIATGES. Barcelona.
PROGESS, S.L. Barcelona. Centre Cívic Barceloneta i Centre Cívic Guinardó. Barcelona.
QADAR ART I VIATGES, S.L. Barcelona.
QADAR PRODUCCIONS CULTURALS, S.L. Vic-Barcelona.
SECRETARIAT D’ENTITATS DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA. Barcelona.
SOSTRE CÍVIC. Barcelona.
SPORA SINÈRGIES, Consultoria Social. Barcelona.
TORRA, S.A., Serveis Funeraris. Sabadell.
XIPE – XARXA D’INTERÈS EN EL PATRIMONI ETNOLÒGIC. Campus UAB. Bellaterra.
 

Qualitat

Més informació