La FUAB impulsa SECUREU, la plataforma web d'eines d'educació digital per a la gestió del risc de seguretat

Portada SECUREU
El projecte SECUREU inclou exemples de les millors pràctiques en termes de seguretat en empreses i companyies, amb articles, casos pràctics i consells dels experts en la matèria.

El projecte SECUREU, que neix arran de la col·laboració de set socis del projecte ERASMUS+, entre els quals hi participa l’àmbit de Prevenció i Seguretat Integral de l’Escola FUAB Formació, es va presentar a una conferència final el 7 de novembre a Riga, Letònia.

20/11/2024

En l’era de la intel·ligència artificial i la tecnologia de dades, les crisis de seguretat estan a l’ordre del dia. Durant els darrers anys, aquestes qüestions s’han convertit en un aspecte molt important per als països europeus, preocupats per desafiaments com la migració, els ciberatacs i altres dificultats, incloses les crisis provocades per virus.

Per tal d’estar correctament preparats davant d’una crisi d'aquest àmbit i eliminar potencials perills abans que es converteixin en crisis, set socis de sis països d’Europa -Espanya (Prevenció i Seguretat Integral de l’Escola FUAB Formació), Letònia (Turiba University), Lituània (Kazimieras Simonavičius University), Finlàndia (Laurea University of Applied Sciences), els Països Baixos (Avans University of Applied Sciences) i Noruega (Nord University) – han creat la plataforma web SECUREU, que proporciona eines d’educació digital per a la gestió del risc de seguretat, dirigides a estudiants i professors.

La iniciativa neix en el marc del projecte ERASMUS+, i aporta materials de formació alineats amb la norma internacional ISO 31000 de gestió de riscos de seguretat:

  • Recomanacions per a universitats que formen especialistes en aquest camp a Europa.
  • Vocabulari digital.
  • Lliçons en vídeo sobre diferents subtemes d'aquest àmbit.
  • Compilació de bones pràctiques.
  • Tasques pràctiques per a estudiants i professors.

La conferència final per presentar la plataforma es va dur a terme dos anys després del seu inici, el 7 de novembre a la universitat Turiba de Riga, Letònia, un dels socis del projecte SECUREU.

Podeu consultar com va transcórrer l’esdeveniment en línia.

 

Una xarxa d’especialistes en seguretat amb l’objectiu de cooperar a llarg termini

L’objectiu del projecte és establir una xarxa sostenible d’especialistes que pugui cooperar a llarg termini, i que els materials de formació ajudin a millorar els programes i mètodes d’estudi relacionats amb l’educació en seguretat i el control de riscos, de manera que s’aconsegueixi un pensament crític i comú en la preparació dels joves experts. Les eines d’educació digital estan pensades per a estudiants i professors, però també estan a l’abast de facultats, universitats i centres de formació que ofereixen educació i formació en seguretat, així com de professionals d'aquest camp i qualsevol persona que tingui un interès genuí en el tema.

El material de formació inclou exemples de les millors pràctiques en termes de seguretat en empreses i companyies, seguint la norma internacional ISO 31000 de gestió de riscos, amb articles, casos pràctics i consells dels experts en la matèria.

 

Els reptes d’un especialista en seguretat

A banda de les eines digitals de SECUREU, els socis d’ERASMUS+ també van desenvolupar recomanacions per a universitats que preparen especialistes de seguretat a Europa, i van dur a terme un seguit d’activitats -enquestes a estudiants i professors i taules rodones d’experts dels sis països col·laboradors- que van concloure quins són els aspectes fonamentals que ha de tenir un expert en aquest àmbit. En primer lloc, ha de ser format per pensar de manera àmplia i veure les coses en context. D’aquesta manera, podrà entendre les estratègies organitzacionals i pensar estratègicament. En segon lloc, s’ha de dotar els nous especialistes d’habilitats de lideratge i gestió i, finalment, l’aprenentatge s’ha de centrar a millorar la comunicació i les soft-skills.