Activitats
Dimecres, 15 Gener 2025
Dia · Setmana
15:00
"Strategic Liability Management Under Unconventional Monetary Policy: Evidence from European Banks"
Descripció:
Nima Fazeli (Paris School of Business) presentarà el seu article juntament amb Michael Sigmund (Oesterreichische Nationalbank).
Resum:
Estudiem com els bancs gestionen estratègicament la seva estructura de passius sota una política monetària no convencional (UMP), centrant-nos en la segmentació de venciments i el finançament del banc central (TLTRO). Utilitzant un ampli panell de bancs europeus, trobem que els bancs amb una alta utilització del TLTRO redueixen els tipus d'interès dels dipòsits per a alguns venciments mentre protegeixen altres venciments de les retallades dels tipus de política, aïllant així una part de la seva base de dipòsits. Aquesta segmentació de passius debilita la transmissió dels canvis en la política monetària, ja que els costos de finançament s'ajusten menys del que prediuen els models estàndard. Els nostres resultats aporten noves perspectives sobre com els tipus negatius i l'abundant liquiditat del banc central transformen el mecanisme de transmissió, destacant el paper crític dels passius en l'explicació d'anomalies persistents en la transmissió de la política monetària.
Per a més detalls sobre els nostres pròxims seminaris, consulteu: https://sites.google.com/view/seminars-business-uab.
Donem la benvinguda a la participació dels estudiants de MAREB, IDEM, MMOBE, DEMO i de tota la comunitat de la Facultat d’Economia i Empresa. Esperem veure-us allà!
Ubicació: Seminar room E2
Data: Dimecres 15, Gener de 2025 - 15:00h
Dimecres, 22 Gener, 2025
15:00
"Escaping Product Market Rivalry through Innovation"
Descripció:
Bruno Cassiman (IESE Business School) juntament amb Dandan Xia (Utrecht University) i David Wehrheim (IESE Business School). A continuació, es presenta un resum i s’adjunta el document de treball.
Resum:
Aquest estudi analitza l’impacte d’un increment de la rivalitat en el mercat de productes a causa de la competència d’importacions provinents de la Xina en la innovació de les empreses nord-americanes. Les empreses nord-americanes que fabriquen productes més similars als que importen les empreses xineses són més susceptibles de veure’s afectades i, per tant, estan exposades a un nivell més alt de rivalitat en el mercat de productes en comparació amb altres empreses nord-americanes del mateix sector. Per mesurar el nivell de rivalitat entre empreses, calculem la similitud textual entre les descripcions de productes de les empreses nord-americanes i les importadores xineses. Mitjançant un mètode de diferències en diferències continu, comparem els resultats d’innovació de les empreses nord-americanes més similars a les importadores xineses amb les de les menys similars durant els cinc anys abans i després que les empreses xineses comencin a exportar als Estats Units per primera vegada. Els resultats mostren que les empreses nord-americanes augmenten la producció de patents quan afronten una major pressió competitiva en el mercat de productes. Les empreses més afectades per la competència també desenvolupen més patents de nous productes i es diversifiquen cap a diferents segments de negoci i àrees tecnològiques.
Per a més informació sobre els nostres pròxims seminaris, consulteu: https://sites.google.com/view/seminars-business-uab.
Donem la benvinguda a la participació dels estudiants de MAREB, IDEM, MMOBE, DEMO i tota la comunitat de la Facultat d’Economia i Empresa. Esperem veure-us-hi!
Ubicació: Seminar room E2
Data: Dimecres 22, Gener de 2025 - 15:00h
Dijous, 13 Febrer, 2025
14:30
III Jornada d'Innovació Docent de la FEiE
Descripció:
Jornada adreçada al professorat. Consta de dues parts:
-
14:30-15:45- Es presentaran els 3 projectes d'innovació docent que va concedir la Facultat el curs passat, i l'estudi sobre Absentisme que va fer la Facultat (elaborat per Dolors Marquez i Judith Panadés)
-
16:00-17:00- Conferència convidada "De la Mano Invisible a la IA visible: Manual de actualización urgente para el prompt-fesor de la nueva era", por parte de Carlos González Morcillo (Universidad de Castilla La Mancha)
Ubicació: Sala de Graus - Facultat Economia i Empresa
Data: Dijous 13, Febrer de 2025 - 14:30h
Dilluns, 17 Febrer, 2025
13:30
"Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2024"
Descripció:
L'acte estarà dirigit pel Dr. Martí Mestieri, investigador de l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC (IAE-CSIC).
Ubicació: Sala de Graus - Facultat Economia i Empresa
Data: Dilluns 17, Febrer de 2025 - 13:30h
Dimarts, 25 Febrer, 2025
13:30
"Inter-Generational Congestion: How Local Age Composition Shapes Human Capital Accumulation"
Descripció:
Gabriele Guaitoli
Abstract:
Els ocupadors productius, principalment concentrats a les ciutats, ofereixen tant salaris elevats com un alt creixement salarial (com a retorn de l’experiència). No obstant això, no tots els treballadors es beneficien d’aquestes característiques de la mateixa manera: els treballadors joves es beneficien principalment de l’acumulació de capital humà, mentre que els treballadors més grans i experimentats prioritzen els salaris alts. Ens preguntem si la composició per edat de les zones productives influeix en la productivitat agregada.
Utilitzant un model espacial OLG (Overlapping Generations), descobrim que la resposta és afirmativa i que l’assignació de treballadors joves i grans a les zones productives és dinàmicament ineficient. La raó d’aquesta ineficiència és el que anomenem una "externalitat de congestió intergeneracional". En competir pel mateix espai urbà, els individus grans amb ingressos elevats expulsen els joves, que acaben acumulant menys capital humà i, en conseqüència, redueixen la productivitat futura.
A més, les generacions joves "afortunades", que aconsegueixen desplaçar els treballadors grans per establir-se en zones productives, acaben generant noves generacions "desafortunades" en el futur, agreujant la congestió intergeneracional.
Posteriorment, apliquem el model a les dades, quantifiquem aquesta ineficiència i proposem recomanacions de polítiques públiques. La política òptima hauria de garantir que un nombre suficient de joves pugui acumular capital humà traslladant-se temporalment a zones productives a l’inici de la seva vida laboral.
Ubicació: Seminar A - Facultat Economia i Empresa
Data: Dimarts 25, Febrer de 2025 - 13:30h
Dimecres, 26 Febrer, 2025
15:00
"The Role of Entrepreneurial Orientation in Family Firms."
Descripció:
Sascha Kraus (Free University of Bozen-Bolzano)
Abstract:
La presentació examinarà els factors clau que contribueixen a l'èxit de les empreses familiars, centrant-se en com els comportaments emprenedors, la governança i la dinàmica familiar influeixen en el rendiment financer. Basant-se en recerca acadèmica i resultats empírics, s'explorarà com les empreses familiars d’èxit integren la innovació, la proactivitat i la gestió del risc, abordant també aspectes fonamentals com la planificació de la successió i la implicació familiar. La conferència demostrarà com diferents estratègies poden adaptar-se per afrontar els reptes únics i els objectius a llarg termini d'aquestes empreses. Emfatitzant la importància de la flexibilitat i la presa de decisions estratègiques, s’oferiran perspectives valuoses per fomentar un creixement sostingut i garantir l’estabilitat a llarg termini al llarg de les generacions.
Ubicació: Seminar room E2
Data: Dimecres 26, Febrer de 2025 - 15:00h