Nova metodologia per a la reconstrucció virtual d'eines lítiques
Investigadors del Departament de Prehistòria han desenvolupat ReVIBE, (Refitting Visualisation using Blender Engine), un innovador protocol que permet la reconstrucció virtual de remuntatges d'artefactes lítics mitjançant modelatge 3D i el programari d'animació Blender. Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista Plos One i a la plataforma protocols.io, que permet compartir de manera col·laborativa protocols tècnics reproduïbles.
L'estudi, liderat pels investigadors postdoctorals Javier Sánchez-Martínez i Xavier Roda Gilabert, constitueix un dels primers protocols d'aquest tipus en l'àrea d'humanitats, i en particular en l'arqueologia prehistòrica, una disciplina en què la representació visual de la cultura material té un paper crucial.
"El protocol ReViBE representa un avanç significatiu en la visualització de remuntatges lítics, ja que permet una representació dinàmica i seqüencial que supera les limitacions dels mètodes bidimensionals tradicionals", destaca Javier Sánchez-Martínez.
ReViBE permet estudiar de manera seqüencial les fases de reducció de nuclis (peces a partir de les quals es generen les eines) i els útils obtinguts, així com aconseguir una visualització detallada dels aspectes tècnics i cognitius involucrats en la talla lítica. Integra tècniques de fotogrametria i modelatge 3D per representar virtualment les seqüències de remuntatge lític. Utilitzant el programari Blender, els investigadors poden animar el procés de reducció de nuclis, tot destacant aspectes com les rotacions del nucli, modificacions de superfície i punts d'impacte, així com les lasques i làmines obtingudes. Això permet tenir una comprensió més profunda dels processos tècnics i cognitius en la producció d'eines lítiques.
Els models 3D i les reconstruccions virtuals generades pel nou protocol estan disponibles en repositoris oberts, en línia amb els principis de ciència oberta i dades FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable). Aquesta accessibilitat garanteix que les dades sobre tecnologia lítica i comportament humà estiguin àmpliament disponibles, la qual cosa promou la transparència i l'intercanvi de coneixements, i permet l'anàlisi lítica remota.
"L'accessibilitat dels models 3D i les reconstruccions virtuals en repositoris oberts no només promou la transparència i l'intercanvi de coneixements, sinó que també facilita la col·laboració científica a nivell global", assenyala Xavier Roda Gilabert.
Les aplicacions de la nova metodologia són múltiples, des de la recerca científica fins a la comunicació i divulgació de la ciència. Permet la visualització de seqüències de reducció en temps real, la qual cosa ajuda a comprendre els objectius de producció i l'estandardització de les eines lítiques. A més, contribueix a la preservació del patrimoni cultural i promou la recerca remota, perquè supera les barreres geogràfiques i logístiques.
“ReViBE constitueix una metodologia innovadora, accessible i assequible que pot implementar-se fàcilment en activitats de recerca i divulgació i ofereix alternatives per a la visualització de la cultura material. Aquests avanços són rellevants per al desenvolupament de l'arqueologia prehistòrica i les estratègies de comunicació científica, així com per a la conservació del patrimoni cultural en un món cada vegada més interconnectat”, conclouen els investigadors.
Un exemple del procés del protocol es pot veure en el següent enllaç: https://ddd.uab.cat/record/287507?ln=ca
Article de referència: Sánchez-Martínez J, Calmet K, Martínez Moreno J, Gilabert XR (2024) «Virtual reconstruction of stone tool refittings by using 3D modelling and the Blender Engine: The application of the “ReViBE” protocol to the archaeological record». PLoS ONE 19(8): e0309611. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0309611